Σε διεθνή συντονισμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό κλεμμένων σκαφών και εξαρτημάτων τους, με την κωδική ονομασία “Joint Action Day STOLEN BOATS 2025”, συμμετείχαν οι ελληνικές αρχές. Στο πλαίσιο της κοινής δράσης, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι σε 718 σκάφη διαφόρων τύπων, 27 jet ski και 680 εξωλέμβιες και εσωλέμβιες μηχανές.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, εντοπίστηκαν δύο κλεμμένα μηχανοκίνητα σκάφη και δύο κλεμμένες μηχανές, με την συνολική τους αξία να εκτιμάται στις 130.000 ευρώ.
Η επιχείρηση αποτελεί μέρος της ευρύτερης ευρωπαϊκής προσπάθειας για την καταπολέμηση της οργανωμένης κλοπής σκαφών και την ανίχνευση διασυνοριακής εγκληματικότητας.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε, μέσω της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και συγκεκριμένα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας, με τη συνδρομή του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς και Αστυνομικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και Αργολίδας, σε κοινή επιχειρησιακή δράση, για τον εντοπισμό κλεμμένων σκαφών και μηχανών αυτών, με την κωδική ονομασία «Joint Action Day STOLEN BOATS 2025».
Στο πλαίσιο αυτό, στη Χώρα μας πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι σε μαρίνες σκαφών σε διάφορα λιμάνια καθώς και σε χώρους στάθμευσης και φύλαξης σκαφών σε περιοχές της Αττικής, Μεσσηνίας καθώς και Αργολίδας, με στόχο τον εντοπισμό κλεμμένων σκαφών και μηχανών αυτών.
Συνολικά ελέγχθηκαν -614- μηχανοκίνητα σκάφη, -104- ιστιοπλοϊκά σκάφη, -27- jet-ski καθώς και -680- μηχανές σκαφών και εντοπίστηκαν -2- κλεμμένα μηχανοκίνητα σκάφη και -2- κλεμμένες μηχανές σκαφών.
Ειδικότερα, τα σκάφη, τα οποία είχαν αφαιρεθεί από την ελληνική επικράτεια, βρέθηκαν σε χώρο στάθμευσης σκαφών στην Καλαμάτα και στον Ασπρόπυργο, ενώ οι μηχανές σκαφών, οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από Κροατία και Νορβηγία, σε χώρο στάθμευσης σκαφών στο Λαύριο και στην Νέα Πέραμο.
Η συνολική αξία των αφαιρεθέντων ανέρχεται στις -130.000- ευρώ.
Σημειώνεται ότι, η κοινή επιχειρησιακή δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της προτεραιότητας «Empact» και υλοποιήθηκε το διάστημα από 9 έως 16 Μαΐου 2025, ενώ το διήμερο 6 έως 8 Μαΐου 2025, προηγήθηκε επιχειρησιακή συνάντηση στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος ευρύτερης ευρωπαϊκής δράσης, την οποία διοργάνωσε η Χώρα μας, συνδιοργάνωσε ο FRONTEX και συμμετείχαν Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Σουηδία.
Επίσης συμμετείχαν τρίτες Χώρες, όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Νορβηγία.