ΔΙΕΘΝΗ

Συλλήψεις για το μακελειό στον Προφήτη Ηλία Δαμασκού – Το μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Αυστραλίας

Τον αρχηγό του πυρήνα και πέντε ακόμη μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) συνέλαβαν οι δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας στη Συρία, οι οποίοι πραγματοποίησαν επιχείρηση ασφαλείας στο Κυβερνείο του Ριφ Ντιμάσκ, μετά την  της Συρίας τη Δευτέρα (23/6) μετά την πολύνεκρη επίθεση στον Προφήτη Ηλία Δαμασκού.

Στη διάρκεια της συμπλοκής σκοτώθηκαν και δύο τρομοκράτες που συνδέονταν άμεσα με το χτύπημα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας στην επαρχία της Δαμασκού πραγματοποίησαν αστυνομική επιχείρηση με στόχο κρησφύγετα που ανήκουν σε πυρήνες τρομοκρατών που συνδέονται με το ISIS ( Ισλαμικό Κράτος ) ».

Όπως εξήγησε «Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση ποσοτήτων όπλων και πυρομαχικών, εκτός από γιλέκα με εκρηκτικά, νάρκες και μια βόμβα, όλα υλικά έτοιμα για τρομοκρατική επίθεση».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι ταυτότητες των εμπλεκομένων στην επίθεση ταυτοποιήθηκαν μέσω ανάλυσης πληροφοριών, σε συντονισμό με τη Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση οδήγησε σε άμεσες συγκρούσεις, κατά τις οποίες συνελήφθησαν ο αρχηγός του πυρήνα και πέντε μέλη του. Δύο τρομοκράτες σκοτώθηκαν, ο ένας από τους οποίους ήταν βασικό πρόσωπο που διευκόλυνε την είσοδο του βομβιστή αυτοκτονίας στην εκκλησία και ο άλλος, ύποπτος για σχεδισαμό νέας τρομοκρατικής επίθεσης εντός της πρωτεύουσας.

Το υπουργείο εξήγησε ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν με ακρίβεια στις περιοχές Harasta και Kafr Batna στην ύπαιθρο της Δαμασκού, με στόχο κρησφύγετα που χρησιμοποιούνται ως αρχηγεία για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Το συριακό Υπουργείο Εσωτερικών τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «αυτές οι δειλές τρομοκρατικές ενέργειες θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα των υπηρεσιών ασφαλείας να καταδιώξουν οποιονδήποτε επιχειρεί να παραβιάσει την ασφάλεια του έθνους», τονίζοντας ότι η απάντηση θα είναι «σταθερή και συνεχής μέχρι την πλήρη εξάλειψη των κρυψώνων των τρομοκρατών».

Η εκκλησία Mar Elias ( του Προφήτη Ηλία ) βρίσκεται δίπλα σε πολλές άλλες εκκλησίες στη γειτονιά Ντουεϊλά, της οποίας οι κάτοικοι είναι κατά κύριο λόγο χριστιανοί.

Αυτή είναι η πρώτη βομβιστική επίθεση με στόχο τόπο λατρείας μετά την πτώση του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό, εκφράζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.

Σε ανάρτησή του στο μέσον κοινωνικής δικτυώσεως Instagram, ο Σεβασμιώτατος τονίζει το καθήκον όλων να αντιτάσσονται στη μισαλλοδοξία και στα φαινόμενα της τυφλής βίας και τρομοκρατίας, ιδίως όμως την ευθύνη των πολιτικών αρχόντων και των κυβερνήσεων, που οφείλουν να διασφαλίζουν συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης.

Επίσης, δηλώνει ότι «μαζί με τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στεκόμαστε στο πλευρό του Πατριάρχου Αντιοχείας Ιωάννου και ενώνουμε τις φωνές μας με τη δική του φωνή για τον άμεσο τερματισμό των σφαγών κατά των Χριστιανών και για την έμπρακτη προστασία των μειονοτήτων στη Συρία».