Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε σε καρδιοχειρουργό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ο οποίος καταδικάστηκε, από το Τριμελές Αυτόφωρο Λάρισας, για δωροληψία άπαξ και κατ’ επάγγελμα.
Σύμφωνα με το onlarissa.gr στον καρδιοχειρουργό, που είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να παίρνει «φακελάκι», με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και πρόστιμο 40.000 ευρώ. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, υπό τον όρο να μην εγκαταλείψει τη χώρα και καταβολή εγγυοδοσίας 15.000 ευρώ.
Η ποινή ανακοινώθηκε μετά από μια μαραθώνια δίκη.
Ο Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του καρδιοχειρουργού για δωροληψία κατ’ επάγγελμα, άπαξ και όχι κατ’ εξακολούθηση, καθώς εκφράστηκαν αμφιβολίες για την δεύτερη καταγγελία.
Όλα ξεκίνησαν όταν ηλικιωμένη εισήχθη στις αρχές Ιουνίου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με οξύ πνευμονικό οίδημα. Η κόρη της, η οποία και κατήγγειλε την υπόθεση στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η μητέρα της έπρεπε άμεσα να χειρουργηθεί. Ωστόσο, λόγω της λίστας αναμονής, δεν ήταν δυνατόν.
Η μάρτυρας ανέφερε ότι ένας άλλος γιατρός τη συμβούλευσε να επικοινωνήσει με τον κατηγορούμενο προκειμένου να τον ρωτήσει πόσα χρήματα θέλει για να χειρουργήσει τη μητέρα της. «Θα σας δώσω το τηλέφωνο να τον ρωτήσετε στα ίσα πόσα χρήματα χρειάζεται για να χειρουργήσει τη μητέρα σας», της είπε, όπως ανέφερε η ίδια.
Μετά το χειρουργείο, όπως κατέθεσε, δέχθηκε πιεστικά τηλεφωνήματα από τον καρδιοχειρουργό και έναν νοσηλευτή για να πληρώσει 2.500 ευρώ. Όμως, η μάρτυρας κατήγγειλε το περιστατικό στο Εσωτερικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί έστησαν επιχείρηση και παγίδευσαν τον γιατρό με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Η υπεράσπιση επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο καρδιοχειρουργός, μόλις έφτασε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αύξησε σημαντικά τα χειρουργεία, γεγονός που επιβεβαίωσε και νοσηλευτής που προσήλθε ως μάρτυρας.
Επίσης, ανέφερε ότι ο καρδιοχειρουργός ουδέποτε έπιασε τον φάκελο με τα χρήματα και γι’ αυτό ζήτησε να γίνει εξέταση δακτυλικών αποτυπωμάτων και DNA. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, έκανε την εγχείρηση χωρίς να έχει πάρει τα χρήματα, τα οποία η καταγγέλλουσα πήγε στο γραφείο του αρκετές μέρες μετά, ενώ θα μπορούσε να αρνηθεί να πληρώσει.
Ο γιατρός, στην απολογία του, ανέφερε ότι δέχεται «πόλεμο» από ιδιωτικά συμφέροντα.
Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης, είναι το γεγονός ότι αυτή εκδικάστηκε χωρίς πολιτική αγωγή, καθώς το δικαστήριο δέχτηκε την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης, και απέβαλε την παριστάμενη παράσταση πολιτικής αγωγής.