Τη διενέργεια ΕΔΕ διέταξε το υπουργείο Ναυτιλίας για την τραγωδία στη Χίο με τους 15 νεκρούς μετανάστες ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η σύγκρουση του σκάφους του Λιμενικού με το σκάφος των μεταναστών, όσο και για το τι ακριβώς προηγήθηκε.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες στο σημείο. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πιθανόν αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της παραλίας Μυρσινιδίου, στον Βροντάδο της Χίου, συμμετέχουν πέντε περιπολικά σκάφη και ένα ελικόπτερο.
Το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκδώσει Navtex με την οποία οριοθετεί ως ελληνική ολόκληρη την περιοχή όπου πραγματοποιείται έρευνα και διάσωση. Στις επιχειρήσεις συμμετέχει ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας με θερμικές κάμερες που σαρώνει ολόκληρη την περιοχή για την εξεύρεση επιζώντων, ενώ υπάρχει και δεύτερο ελικόπτερο το οποίο είναι διαθέσιμο στα ελικόπτερα επιφυλακής. Επίσης, όλα τα παραπλέοντα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ώστε, αν ζητηθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, να παρέμβουν, ανάλογα με τις οδηγίες του Κέντρου Επιχειρήσεων.



