ΔΙΕΘΝΗ

Στο Μάλι εντοπίστηκαν, από γαλλικά μαχητικά, τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Air Algerie

Δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα τα αίτια – Δύσκολη η πρόσβαση στην περιοχή της συντριβής

air-algerie_569_355

 

Στο Μάλι εντοπίστηκαν τελικά τα συντρίμμια του αεροσκάφους McDonnell Douglas MD-83

της Air Algerie με τους 119 επιβάτες, το στίγμα του οποίου χάθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλγερίας, το αεροσκάφος εντόπισαν δύο γαλλικά μαχητικά Μιράζ 2000 αεροσκάφη, 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Μάλι, κοντά στην πόλη Γκάο, σε μη προσβάσιμη περιοχή.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Το αεροσκάφος της ισπανικής ιδιωτικής εταιρείας Swiftair, το οποίο χειριζόταν η Air Algerie και πραγματοποιούσε την πτήση Ουαγκαντούγκου – Αλγέρι τα ξημερώματα της Πέμπτης έχει συντριβεί, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αλγερινής πολιτικής αεροπορίας.

Η αεροπορική εταιρεία Air Algerie ανακοίνωσε πως έχασε σήμερα την επαφή με ένα από τα αεροσκάφη της 50 λεπτά μετά την απογείωσή του από την Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο.

«Οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με ένα αεροπλάνο της Air Algerie, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι, 50 λεπτά της ώρας μετά την απογείωσή του», ανακοίνωσε η αλγερινή αεροπορική εταιρεία, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων APS.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τοπικό πρακτορείο ειδήσεων, η πτήση ΑΗ 5017 απογειώθηκε από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου με προορισμό το Αλγέρι (λίγο πριν το μεσημέρι ώρα Ελλάδος), ωστόσο, 50 λεπτά μετά την απογείωση οι αλγερινές αρχές πολιτικής αεροπορίες έχασαν την επαφή μαζί του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πτήση επιβιβάστηκαν 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος.

Η ακριβής διαδρομή που θα ακολουθούσε η πτήση ΑΗ5017 από την Ουγκαντούγκου στο Αλγέρι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Πηγή της Air Algerie μιλώντας στο AFP δήλωσε ότι η επικοινωνία με το αεροπλάνο χάθηκε όταν βρισκόταν ακόμη στον εναέριο χώρο του Μάλι και πλησίαζε τα σύνορα με την Αλγερία.

Το ιδιωτικό αλγερινό τηλεοπτικό κανάλι Elnahar μετέδωσε πως το αεροπλάνο συνετρίβη αφού πέρασε στον εναέριο χώρο του Νίγηρα.

Τοπικά μέσα μεταδίδουν ότι, το αεροσκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει την πορεία του, για να αποφύγει σύγκρουση με άλλο αεροπλάνο, που πετούσε από το Αλγέρι στο Μπαμάκο του Μάλι.

Ένα άλλο σενάριο, είναι ότι το αεροσκάφος έπεσε, λόγω σφοδρής θύελλας. Το Μάλι είναι στο τέλος της ξηρής περιόδου, κατά την οποία ο χάρματαν, ένας ξηρός ζεστός άνεμος που πνέει από την ανατολική Σαχάρα σαρώνει το έδαφος και δημιουργεί ανεμοστρόβιλους με σκόνη, ενώ η θερμοκρασία την ημέρα φτάνει τους 40-45 βαθμούς κελσίου.

Είναι αδιανόητο πάντως, ότι μιλάμε για την τρίτη αεροπορική τραγωδία μέσα σε μια εβδομάδα!