ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μεγάλη απάτη των εκπτώσεων. Υπάρχουν πραγματικά; Πως οι καταναλωτές γίνονται θύματα

Τα μικρά συνοικιακά καταστήματα στήνουν τίμια –κατά κύριο λόγο- την πραμάτεια τους σε αρκετά ικανοποιητικές τιμές, με εκπτώσεις που κυμαίνονται από 20% έως 50% (σε ελάχιστες περιπτώσεις), ίσως και υπό τον φόβο της κατακραυγής της γειτονιάς που δεν είναι σε θέση να την αντέξουν αυτή την εποχή.

Υπάρχουν όμως και οι κολοσσοί. Τα γιγάντια καταστήματα ενδυμάτων και υποδημάτων κυρίως, που χρησιμοποιούν την περίοδο αυτή για έναν και μόνο λόγο: Για να στήσουν φαρδιές πλατιές τις τεράστιες αφίσες που υπόσχονται έκπτωση 60% σε όλα τα είδη!! Αυτά βλέπει και ο φτωχός καταναλωτής και μπαίνει όλο χαρά να ψωνίσει κανένα ρουχαλάκι ανδρικό, γυναικείο ή παιδικό. Ότι και να διαλέξει δεν έχει σημασία, διότι σε κάθε περίπτωση έχει πέσει στη φάκα. Όσοι έτυχε να επισκεφτείτε ένα από τα υποκαταστήματα της μεγάλης αλυσίδας την πάθατε σίγουρα. Τα μοναδικά είδη σε έκπτωση βρίσκονται κρεμασμένα σε ένα μικρό σταντ κοντά στα δοκιμαστήρια, γεμάτο κουρέλια, είδη τριών σεζόν πίσω που δεν πουλήθηκαν ποτέ. Να είναι 20 συνολικά; Όχι περισσότερα. Το υπόλοιπο λαμπερό και κατάφωτο κατάστημα είναι γεμάτο με φανταχτερά ρούχα, μπουφάν, παλτά και εσώρουχα που δεν όχι απλά δεν έχουν 60% έκπτωση αλλά πωλούνταν στην αρχική τους τιμή, διότι είναι –λέει- κομμάτια από τη νέα σεζόν. (Ανάμεσα στη νέα σεζόν για να ξέρετε, είδα μπλούζα χειμωνιάτικη που την προηγούμενη εβδομάδα, στο ίδιο κατάστημα, ήταν σε προσφορά, να πωλείται χωρίς καμία έκπτωση)

Και καλά όλα αυτά, διότι τόσα χρόνια λιτότητας και ακόμα δεν μάθαμε σε αυτή τη χώρα να μην παλεύουμε για να εξαπατήσουμε τον διπλανό μας. Το χειρότερο όλων είναι πως το ταμείο ήταν γεμάτο και τα πορτοφόλια άδειαζαν. Στα παιδικά φορμάκια δεν έχετε έκπτωση; Ρώτησε μια ηλικιωμένη κυρία για να της απαντήσουν πως στα παιδικά δεν κάνουν εκπτώσεις. Την ίδια απάντηση έλαβε και η επόμενη που ρώτησε για τα ανδρικά εσώρουχα.

Λόγω των ημερών και των επερχόμενων εκλογών κρατήστε μια σημείωση: όσο αποδεχόμαστε τον ρόλο του θύματος τόσο θα εμφανίζονται νέοι θύτες.