ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «διαβολεμένες» 70 ώρες έως το Eurogroup, της Δευτέρας. Το…μετέωρο βήμα, πριν τη συμφωνία.

Με τη φράση δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε, που ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, δίνει το στίγμα. Ούτε ρήξη, ούτε υποταγή.

Σήμερα, τα τεχνικά κλιμάκια  πιάνουν δουλειά, για να προετοιμάσουν το προπαρασκευαστικό έργο, για το σχέδιο που θα εγκρίνει το επόμενο Eurogroup και θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. 

Τη Δευτέρα, οι εταίροι περιμένουν να δουν το σχέδιο και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς κοστολογημένες. 

Από την ελληνική πλευρά τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την ομάδα διαπραγμάτευσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Όλα δείχνουν ότι θα μετέχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και σύβουλοι της Lazard η οποία έχει προσληφθεί ως σύμβουλος για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Από την πλευρά των δανειστών θα μετέχουν πρόσωπα γνωστά λόγω τρόικας όπως οι κύριοι Κοστέλλο από την Κομισιόν, Μαζούχ από την ΕΚΤ και Γκογιάλ από το ΔΝΤ, όπως και ο Τόμας Βίζερ του Euroworking Group.

Η διαπραγμάτευση σε ουδέτερο έδαφος και μόνο με τους επικεφαλής των επιτροπών των θεσμών, χωρίς χαμηλόβαθμα στελέχη και κλιμάκια ελέγχου που… παρελαύνουν στα υπουργεία θεωρείται από την ελληνική πλευρά το πρώτο βήμα κατάργησης της τρόικας.