ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αντίποινα» Ραχόι: «Εξαφάνισε» τον Αλέξη Τσίπρα από τη φωτογραφία των ηγετών- Τί γράφει ο Ισπανικός Τύπος

Σάλος έχει ξεσπάσει από το tweet του Ισπανού πρωθυπουργού , Μαριάνο Ραχόι στο οποίο ανήρτησε την φωτογραφία της ευρωπαϊκής οικογένειας από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, κόβωντας όμως από αυτήν τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη φωτογραφία που ανέβασε ο Ραχόι, το «κομμένο» πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, μόλις που διακρίνεται την άκρη της φωτογραφίας.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τυπου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ερωτηθείς για τη στάση του Μαριάνο Ραχόι, είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, που είχαν κυκλοφορήσει για τη σκληρή του στάση – σχεδόν εχθρική – απέναντι στην Ελλάδα: «Ο κ. Ραχόι ήταν λίγο ανήσυχος  όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο. Νομίζω ότι κάνει λάθος και θα ήθελα να του το εξηγήσω και προσωπικά. Δεν δικαιούται κανείς να εκφράζει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες διακυβεύοντας το κοινό ευρωπαικό μέλλον. Τα εσωτερικά πολιτικά του προβλήματα ο κάθε ηγέτης θα τα λύσει αν εφαρμόζει πολιτικές που γίνονται αποδεκτές από τους πολίτες της χώρας του», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Η κίνηση αυτή πάντως του Ισπανού προκάλεσε την έντονη αντίδραση χρηστών στο Twitter με διάφορα σχόλια να συνοδεύουν το «μοντάζ».

Η ισπανική κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι (Λαϊκό Κόμμα, PP) δεν κρύβει την ψυχρότητά της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ελάχιστοι αμφισβητούν ότι αυτό ξεκινά από τις δυναμικές στην ίδια τη Μαδρίτη: Στην Ευρώπη, το κόμμα που μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλο με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το νευότευκτο Podemos, το οποίο και απειλεί το PP στις εκλογές που θα γίνουν προς το τέλος του χρόνου.

Η "ψυχρότητα" μεταξύ Αθήνας- Μαδρίτης απασχόλησε και τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. 

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ισπανίας, η El País, τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της για τη χθεσινή σύνοδο «Με ισχνά ερείσματα παρέμεινε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο», προσθέτοντας πως «όλη η Ευρώπη επιζητεί μία συμφωνία με την Ελλάδα, κανείς δεν επιθυμεί κάποιο ατύχημα».

Η εφημερίδα στέκεται στο σχόλιο του κ. Τσίπρα για την αρνητική στάση του Ισπανού πρωθυπουργού. «Ο Ραχόι δεν μπόρεσε να του απαντήσει (στον Αλ. Τσίπρα) γιατί όταν μιλούσε ο Έλληνας ηγέτης αυτός ήδη βρισκόταν στο αεροπλάνο για την Ισπανία. Όμως νωρίτερα, υπήρξε ο πλέον επικριτικός κατά του Τσίπρα», γράφει η El País.

«Η ισπανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας της», προσθέτει η εφημερίδα, διαπιστώνοντας πως «ο Ραχόι κι η ομάδα του γνωρίζουν σαφώς πως ό,τι κερδίσει ο Τσίπρας θα κεφαλαιοποιηθεί αμέσως από το Podemos, εν είδει "φαινομένου-καθρέπτη"».

Η άλλη μεγάλη εφημερίδα της χώρας, El Mundo, δανείζεται για τίτλο στο άρθρο της μία αποστροφή από τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα και συγκεκριμένα τη δήλωσή του ότι «ο Ραχόι σφάλλει εξωτερικεύοντας τις εσωτερικές του, εθνικές, πολιτικές ανησυχίες».

Κάνει εκτενή αναφορά σε αποσπάσματα της συνέντευξης του Πρωθυπουργού αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής και μεταξύ άλλων γράφει πως σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «το μνημόνιο κι η τρόικα, όπως τη γνωρίσαμε είναι πλέον παρελθόν».

Η φίλα προσκείμενη στο κίνημα Podemos ηλεκτρονική εφημερίδα El Público, αναφέρεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι Ραχόι και Τσίπρας δεν αντάλλαξαν ούτε μία χειραψία.

 «Ο Ραχόι, που δεν χαιρέτισε τον Τσίπρα, καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου, στο οποίο αναφέρεται πως ο Ισπανός πρωθυπουργός «κληθείς να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τι εντύπωση του άφησε ο Έλληνας ομόλογός του υπογράμμισε πως ρόλος του δεν είναι να κρίνει πρόσωπα κι επανέλαβε πως η ΕΕ έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα».