ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις του Μαξίμου και οδηγούν τον Τσίπρα σε ανασχηματισμό

Εδώ και εβδομάδες έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου δημοσκοπήσεις που δείχνουν κυβερνητική φθορά και συλλογική απογοήτευση για την παράταση της ύφεσης και της λιτότητας.

 

 

Οι ίδιες μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού παραμένει ισχυρό, ότι δηλαδή έχει μπροστά του πολλά χιλιόμετρα ακόμη, παρά τη συλλογική δυσθυμία για τη γενική εικόνα της κυβέρνησης. Με βάση και αυτά τα στοιχεία είχε ήδη κερδίσει έδαφος η ιδέα ενός σαρωτικού ανασχηματισμού μετά από την ψηφοφορία για το ασφαλιστικό (Ιανουάριο ή Φεβρουάριο) ώστε να σηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση της προσπάθειας με νέους όρους και με θετική προοπτική την απομείωση του χρέους.

Η αναγκαστική απόσυρση του παράλληλου προγράμματος λόγω ενστάσεων των πιστωτών ήταν μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για το Μέγαρο Μαξίμου όπου διαπιστώθηκε ότι οι εταίροι, παρά την επιθυμία τους να μην διασαλευτεί η πολιτική σταθερότητα, δεν πρόκειται να διευκολύνουν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μεταδώσει ένα θετικό μήνυμα στην εξουθενωμένη από την υπεφορολόγηση και την πτώση βιοτικού επιπέδου κοινωνική πλειοψηφία.

Οχι μόνο αυτό, αλλά την ίδια ώρα οι εταίροι ασκούν μεγάλη πίεση στην ελληνική πλευρά για το προσφυγικό, η διαχείριση του οποίου γίνεται με όλο και μεγαλύτερο εκνευρισμό.

Τα σενάρια εργασίας είναι αρκετά και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους: Είτε η κυβέρνηση θα πορευθεί με τη σημερινή της μορφή αγκομαχώντας μέχρι να βγει στο ξέφωτο μαζί με τη χώρα, είτε θα αλλάξει η σύνθεσή της λόγω διάρρηξης της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή ενός ή περισσότερων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων), είτε θα συγκροτηθεί μεγάλος συνασπισμός (που μπορεί να φέρει διάσπαση της ΝΔ και δημιουργία νέου κόμματος), είτε θα σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση με τον ίδιο ή άλλον πρωθυπουργό.

Σενάρια ανασχηματισμού 

Τα σενάρια του ανασχηματισμού που διακινούνται από κυβερνητικές πηγές έχουν ως στόχο την ενσωμάτωση των διαφωνούντων βουλευτών.

Δεν αποκλείεται η αξιοποίηση της κ. Κασιμάτη η οποία προέρχεται από τον χώρο το ΠΑΣΟΚ, σε παραγωγικό υπουργείο,ακόμα και η υπουργοποίηση του κ. Συρμαλένιου που εκλέγεται στις Κυκλάδες αλλά και της Άννας Βαγενά η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνεί με περικοπές στις συντάξεις.

Αλλά ένας ανασχηματισμός θα δώσει την διπλή δυνατότητα στον Πρωθυπουργό- πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η ψηφοφορία για το ασφαλιστικό- να αναδιατάξει τα κυβερνητικά στελέχη απομακρύνοντας όσους αξιολογηθούν κάτω από την βάση και να φρεσκάρει το κυβερνητικό σχήμα με στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στο επίκεντρο της …αξιολόγησης των υπουργών έχουν τεθεί η κ. Σία Αντωνοπούλου λόγω των προσλήψεων συγγενικών της προσώπων, ο Νίκος Φίλης για τις δηλώσεις περί γενοκτονίας αλλά και ο υπουργός Πολιτισμού κ.Μπαλτάς για τις δηλώσεις του σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Το ενδεχόμενο των εκλογών είναι υπαρκτό παρόλο που δεν έχει φανερούς υποστηρικτές αυτή τη στιγμή. Αν, πάντως, η λύση αναζητηθεί στις κάλπες, θα έχει αλλάξει στο μεταξύ (πιθανότατα) ο εκλογικός νόμος και επομένως ο πολιτικός χάρτης σε  ενεστώτα ή μέλλοντα χρόνο.