GOOGLE NEWS

Του Χρήστου Κώνστα: Το «αριστερό» νομοσχέδιο της Έφης Αχτσιόγλου

Νομοσχέδιο εξευμενισμού εργαζομένων και συνταξιούχων

έδωσε στη δημοσιότητα η Έφη Αχτσιόγλου

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Λίγες μέρες πριν την κατάθεση ενός ακόμη οδυνηρού πολυνομοσχεδίου με δεκάδες προ-απαιτούμενα και ρυθμίσεις που θα φέρουν νέους πονοκεφάλους και φτώχεια σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, η Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θυμήθηκε να δώσει σε δημόσια διαβούλευση ένα άλλο -δικό της νομοσχέδιο- που εκκρεμούσε από καιρό το οποίο -είναι αλήθεια- περιλαμβάνει ρυθμίσεις τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.

Το «αριστερό» νομοσχέδιο της Έφης Αχτσιόγλου προηγείται του οδυνηρού πολυνομοσχεδίου που θα καταθέσει την Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το οποίο περιλαμβάνει διατήρηση της σκληρής λιτότητας (με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% όπως φέτος και για κάθε χρόνο μέχρι το 2022) την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις έως 18% καθώς και την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Το «αριστερό» νομοσχέδιο της Έφης Αχτσιόγλου:

  1. Εισάγει ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Το πρόστιμο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής. Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης και τρίμηνη αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Η έκπτωση θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης
  2.  Βάζει κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών. Θεσπίζει εργατικά δικαιώματα για την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών και τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης, για την αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας.
  3. Διαγράφονται αμφισβητούμενες οφειλές, τόκοι και προσαυξήσεις από οφειλές που έχουν καταγραφεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 σε βάρος ασφαλισμένων, εξαιτίας της πολυνομίας και της πολυπλοκότητας του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου Κοινωνικής Ασφάλισης για την υπαγωγή ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην ασφαλιστικών φορέων.

Επίσης, ρυθμίζεται ενιαία εντός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) η έναρξη του δικαιώματος καταβολής της σύνταξης (1η του επόμενου μήνα) και η λήξη (στο τέλος του μήνα εντός του οποίου επέρχεται ο λόγος διακοπής της σύνταξης). Επιπλέον, δεν θα είναι υποχρεωτική, πλέον, η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας, προκειμένου να αρχίσει η συνταξιοδότηση.