GOOGLE NEWS

ΝΔ: Η κυβέρνηση αλλάζει ατζέντα γιατί βουλιάζει

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΙΤΟΥ

H κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένη   το επόμενο διάστημα, να παριστάνει ότι επιδίδεται σε εργασιοθεραπεία ανοίγοντας   το ένα θέμα,   μετά το άλλο, μήπως καταφέρει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που είναι διάχυτο στη χώρα εκτιμούν στη Ν.Δ
 Εφόσον  λοιπόν, δύο βασικοί πυλώνες του πολιτικού της αφηγήματος,  οικονομία και εθνικά αποδείχθηκαν σαθροί, με τον δεύτερο να απειλεί την σταθερότητά της   στη Ν.Δ, ετοιμάζονται για ένα καυτό καλοκαίρι.
Δεν είναι τυχαίο επισημαίνουν στελέχη της Πειραιώς, ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο  καταθέτουν το νομοσχέδιο για τον Κλεισθένη, επιχειρούν «κοπτοραπτική» στη Β Αθήνας  με απώτερο στόχο την πολιτική διάσωση κορυφαίων στελεχών του Σύριζα που κινδυνεύουν με αφανισμό, ενώ επισπεύδουν σύμφωνα με πληροφορίες και την συνταγματική αναθεώρηση.
Την σπασμωδικότητα των κυβερνητικών κινήσεων την καταγράφουν ως δεδομένη, όπως επίσης δεδομένα θεωρούν και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση που θα επιχειρήσει το κυβερνητικό στρατόπεδο, όμως δεν ανησυχούν καθώς θεωρούν ότι η ελληνική κοινωνία είναι σε θέση πλέον να αντιληφθεί τις σκοπιμότητες, ενώ τονίζουν, ότι τα όσο πιο δυνατά μιλούν για  μεγάλες επιτυχίες, τόσο πιο βαριά είναι η ήττα για τα συμφέροντα της κοινωνίας.
 Ειδικότερα, μετά την συζήτηση στην Βουλή και την κόντρα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, στη Ν.Δ σημειώνουν ότι δικαιώνονται από την ίδια την εξέλιξη των γεγονότων. Μόλις σήμερα ανακοινώθηκε από τον ΕSM ότι στις 12/7  θα συζητηθεί και υπογραφεί το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Supplemental Memorandum of Understanding) για την Ελλάδα!

Στη Ν.Δ επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει από τέσσερις παραδοχές που καθορίζουν τις οικονομικές εξελίξεις και επιβαρύνουν τους πολίτες, όσο και αν επιμένει στο αφήγημα της καθαρής εξόδου και της απεμπλοκής από τα μνημόνια.
Πρώτον, ότι στο  τέλος Αυγούστου τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι λήγει ο ευνοϊκός δανεισμός από ευρωπαϊκά κεφάλαια και η χώρα καλείται να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές. Κάθε απόπειρα, όμως, δανεισμού της Ελλάδας θα συνοδεύεται από ειδικές εκθέσεις του Δ.Ν.Τ για το χρέος. Ανά τρίμηνο δε, η ευρωπαϊκή εποπτεία θα κάνει τη δική της έκθεση σχετικά με την εφαρμογή μέτρων τα οποία έχουν  ήδη συμφωνηθεί. Ανάλογα  με αυτές τις εκθέσεις, θα διαμορφώνονται και οι απαιτήσεις των κεφαλαιαγορών. Αυτό ούτε «τέλος των μνημονίων» ούτε «κανονική» έξοδο στις αγορές σηματοδοτεί.
 Δεύτερον, για τους επόμενους 22 μήνες η κυβέρνηση ισχυρίζεται οτι έχει φτιάξει  ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, από ορισμένα υπόλοιπα παλαιών δανείων και από τη συσσώρευση πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό προκύπτει από τον στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας, από  δέσμευση των αποθεματικών των νοσοκομείων, από  παρακράτηση συντάξεων και από  μη αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ελληνικές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παραλύει   εντός συνόρων για να μπορεί να διεκδικήσει δανεισμό  εκτός συνόρων.
 Τρίτον, Η κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου, δέσμευσε την Ελλάδα  για  πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισ. ευρώ  στην επόμενη διετία. Επίσης, υποχρεώνεται να εξασφαλίζει πρωτογενή  πλεονάσματα ύψους 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060 
 Ταυτόχρονα, δεσμεύθηκε για  μείωση του αφορολόγητου, από 1/1/2020 στα 5.680 ευρώ, κατάργηση ΕΚΑΣ και  επιδομάτων, οριζόντια κατάργηση της έκπτωσης 15% επί των εσόδων όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών.