GOOGLE NEWS

Ο Κλεισθένης τους φέρνει κοντά;

Πρωτοβουλία για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού πρόκειται να αναλάβει, η ΝΔ, με  κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης».

  • ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΙΤΟΥ

Η ΝΔ αναλάβει  έχει καταθέσει  πρόταση νόμου δύο φορές και αίτημα για τη διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το ζήτημα, χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματισθεί ακόμη, με κυβερνητική ευθύνη.

Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί, καθώς κατέθεσε τροπολογία για τη δημιουργία μιας 12μελούς Επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών που τους επόμενους μήνες θα μελετήσει το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης  των  εργασιών της.

Θεωρούν  λοιπόν, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει  το θέμα για μικροκομματικούς λόγους και, επιμένουν επιδιώκοντας  ταυτόχρονα ψήφιση της καθιέρωσης δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους με το σπάσιμο της Β’ Αθηνών.

Τι θα πράξει λοιπόν η  ΝΔ, αν  η κυβέρνηση επιμείνει στη δική της πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ως προς το σπάσιμο της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττική;

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υπενθυμίζουν ότι, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το «σπάσιμο»  της Β’ Αθηνών είναι «ζήτημα αρχής». Άλλωστε, από  το 2004 είχε προσπαθήσει να μαζέψει υπογραφές από συναδέλφους του βουλευτές για να έρθει μια αντίστοιχη τροπολογία και να σπάσει η εκλογική περιφέρεια,  επιτυχία. 

Είναι λοιπόν  πολύ πιθανό η ΝΔ  να υπερψηφίσει το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, χωρίς, τελικά να συναρτήσει τη στάση της με  το ζήτημα της ψήφου των ομογενών.

Η στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν τελικά καταλήξουν να αναπροσαρμόσουν την στάση τους, θα είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι έτσι θα ξεπεραστεί το φράγμα των 200 βουλευτών που απαιτούνται, προκειμένου να ισχύσει η ρύθμιση και από τις επόμενες εκλογές.