ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμπλοκή στην απελευθέρωση Ριχάρδου λόγω διάστασης νομικών απόψεων!

Αμέσως μετά την κίνηση της ανακρίτριας για ανάκληση των οκτώ ενταλμάτων προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων που προφυλακίστηκαν με αφορμή την υπόθεση του κυκλώματος χρυσού, η εισαγγελία δεν έχει δώσει απάντηση, διατηρώντας τους σε καθεστώς κράτησης. Συνεπώς, καθίσταται πιθανό το ενδεχόμενο οι συνήγοροι υπεράσπισης των οκτώ προφυλακισθέντων να προσφύγουν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής τους κράτησης.

Εν τοιαύτη περιπτώσει το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο λόγος έγκειται στη διάσταση απόψεων για το θέμα. Η εισαγγελική αρχή φέρεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού.

Κούγιας: Το βέβαιο είναι ότι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι θα είναι ελεύθεροι

«Μας κάλεσε η κυρία ανακρίτρια η οποία προς τιμή της, μας ανακοίνωσε ότι από χθες το μεσημέρι, με επιμέλεια της, κατάφερε να προκαλέσει αντίδραση από ΑΑΔΕ, που είναι η μόνη αρμόδια για να βεβαιώνει τελωνειακές παραβάσεις. Κατόπιν αυτού ενεργοποίησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία για αποφυλάκιση. Το βέβαιο είναι ότι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι θα είναι ελεύθεροι. Αυτό είναι το μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δικαιοσύνη για ιδιοτελείς σκοπούς αλλά η δικαιοσύνη δίνει απαντήσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτεπαγγέλτως η δικαιοσύνη στραφεί σε βάρος αυτών που δημιούργησαν φαρσοκωμωδία», ανέφερε σε δηλώσεις του από τη ΓΑΔΑ ο συνήγορος υπεράσπισης του Ριχάρδου.

Τι αναφέρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης 

Δημήτρης Κακόγιαννος: «Είναι μία κακή νομική τροφή από μία ακατάλληλη αστυνομική κουζίνα».

 Επαμεινώνδας Παπαδέας: «Με μία κακή, πρόχειρη και κατασκευασμένη δικογραφία, μία μητέρα δύο ανηλικών βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένη».

Παναγιώτης και Γιώργος Μιχαλόλιας: «Μετεβλήθη το αστυνομικό τμήμα ασφαλείας σε αστυνομικό τμήμα ανασφαλείας. Οδήγησαν δεκάδες ανθρώπους στην ταλαιπωρία με σοβαρές διώξεις χωρίς να έχουν οποιοδήποτε νομικό έρεισμα όπως βεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές του ΥΠΟΙΚ. Κλείνουμε με την εξής φράση: Ο μη γένοιτο επανάληψη αυτής της διωκτικής αυθαιρεσίας και αξίζει να τονίσουμε και την ευαισθησία των δικαστικών αρχών οι οποίες μέχρι σήμερα έκαναν άλματα στο κενό».

Ανατροπή στην υπόθεση 

Σημειώνεται ότι απρόσμενη τροπή λαμβάνει η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης φερόμενης λαθρεμπορίας χρυσού, μετά την επικοινωνία της ανακρίτριας Διαφθοράς με τις αρμόδιες οικονομικές Αρχές.

Από χθες το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανακριτικό γραφείο διαβιβάστηκε απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε ερώτημα της δικαστικής λειτουργού, στο οποίο η Αρχή επικαλούμενη την τελωνειακή νομοθεσία, ενημέρωσε ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Κατόπιν αυτού, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης. Αδικήματα, τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση για τους κατηγορούμενους. Υπό αυτά τα δεδομένα οι συνήγοροι υπεράσπισης των οκτώ προφυλακισθέντων καταθέτουν από το πρωί αιτήματα άρσης της προσωρινής κράτησης των εντολέων τους.

Δικαστικές πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι πιθανότητα εντός της ημέρας αυτεπαγγέλτως η ανακρίτρια, αποτιμώντας τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια της μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διατάξεων που θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση των κατηγορούμενων.