Να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την απόφασή να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θέλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε πρεσβευτές, έκανε λόγο για δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή.
«Η σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τα τετελεσμένα στην περιοχή, και υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο ζήτημα το γνωρίζουν αυτό.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού σημείωσε ότι αυτό αποτελεί διαχρονικά στρατηγικό στόχο εξωτερικής πολιτικής για την Άγκυρα, κατήγγειλε ότι η Ένωση προσπαθεί να ξεγελάσει την Τουρκία αναφερόμενος προφανώς στις απειλές κυρώσεων για τις ενέργειές στην κυπριακή ΑΟΖ.