ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποιεί για νέα Ίμια ο Σημίτης!

Τον κίνδυνο για «νέα Ιμια» υπογραμμίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Κώστας Σημίτης.

«Ο κίνδυνος επεισοδίων με την Τουρκία θα είναι υπαρκτός, εάν δεν βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες» γράφει ο πρώην πρωθυπουργός στο άρθρο του.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην κρίση των Ιμίων του 1996 επισημαίνει «Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία», με δεδομένο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην τακτική του στο ζήτημα των γεωτρήσεων και επαναλαμβάνει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες των κοιτασμάτων στην περιοχή.

«Ενα τουρκικό πλοίο με στόχο την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου πλέει ήδη επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Μπορεί πιθανότητα η Τουρκία να στείλει πλοίο σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική , αλλά η Τουρκία τουρκική», συμπληρώνει ο κ. Σημίτης.

Προσθέτει μάλιστα ότι το γεγονός αυτό, «αντί να προκαλέσει την αρνητική στάση και τη διαμαρτυρία των συμμάχων της Ελλάδας, πιθανόν να τους οδηγήσει σε μια επιφυλακτική στάση» και «να θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με τις ελληνοτουρκικές διαφορές κι έτσι να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο».