GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Είναι γεγονός: Ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Τουρκίας

Του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Την ώρα που συζητάμε για τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για την δράση της στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που μπορεί καθημερινά να έχουμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, να μία άλλη διάσταση στην σχέση της πραγματικής οικονομίας μεταξύ των δύο κρατών. Είναι γεγονός η ακτοπλοϊκή σύνδεση Τσεσμέ -Λαυρίου. Με την καθιέρωση της συγκεκριμένης γραμμής οι αρχές των δύο χωρών επιδιώκουν να μειώσουν την πυκνότητα στις συνοριακές πύλες τους. Φυσικά ως γεγονός βοηθάει στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων.

Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 8 ώρες και σίγουρα μειώνει αισθητά τον χρόνο μετάβασης από την Ευρώπη προς την Τουρκία και αντίστροφα, για μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών, αλλά και εμπορευμάτων. Ένα πείραμα που αν πετύχει φυσικά και μπορεί να σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική ακτοπλοΐα.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει το δρομολόγιο είναι η «Aegean.Sea.Ways» (πληροφορίες για τα δρομολόγια μπορείτε να βρείτε στο www.aegeanseaways.gr ). Επικεφαλής είναι ο κ. Στέφανος Καρακάνης. Όπως μας εξηγεί το εγχείρημα ούτε ήταν ούτε είναι εύκολο. «Ήταν πολύ δύσκολο το να προχωρήσουμε σε αυτή την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Υπήρχαν αμέτρητα προβλήματα, κάποια από τα οποία ακόμη και σήμερα προσπαθούμε να τα λύσουμε. Προχωράμε, όμως, και πολύ σύντομα όλα θα έχουν λυθεί. Ζητήματα γραφειοκρατικά μεταξύ των δύο κρατών. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε το προηγούμενο ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και κάποιας άλλης χώρας μη ευρωπαϊκής. Δεν έχει καμία σχέση αυτή η γραμμή για παράδειγμα με την σύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τελωνεία, με ελέγχους διαβατηρίων, βίζα, κτηνιατρικές υπηρεσίες αφού μιλάμε και για εμπορεύματα»

Για την σημασία αυτής της ακτοπλοϊκής γραμμής νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. «Διευκολύνονται ταξιδιώτες και εμπορεύματα από την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία. Το ταξίδι διαρκεί μόνο 8 ώρες. Αποφεύγεται όλος αυτός ο τεράστιος κύκλος που κάναμε οδικώς με ότι κι αν σημάνει αυτό ακόμη και για την μείωση του μεταφορικού κόστους.»

Τα δρομολόγια είναι κάθε Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή και Κυριακή από Λαύριο και κάθε Τρίτη Πέμπτη Σάββατο και Κυριακή από το Τσεσμέ.