GOOGLE NEWS, ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγαν τα F-35 και η Τουρκία παζαρεύει Su-35 με την Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τράμπ προσπάθησε με κάθε τρόπο να «γλυκάνει» την απόφαση των ΗΠΑ να μην δώσει τα F-35 στην Τουρκία. Μπροστά στις κάμερες έριξε το φταίξιμο για τις αποφάσεις της Τουρκίας στην διοίκηση Ομπάμα η οποία κατά τον Αμερικάνο Πρόεδρο «έσπρωξε» την Τουρκία στα S-400 από την Ρωσία.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Ο Τ. Ερντογάν όμως δεν φαίνεται να παίρνει από λόγια. Ούτε να προτίθεται να περιμένει να δει αν οι ΗΠΑ θα βρούν κάποιο τρόπο να συγχωρήσουν την Τουρκία για την αγορά των S-400 ώστε να παραλάβει και τα F-35. Ο «σουλτάνος» έχει αποφασίσει να τραβάει το σκοινί κάθε φορά που δεν γίνονται τα πράγματα σύμφωνα με τις επιθυμίες του και ήδη τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τόσο στην Ρωσία όσο και στην Τουρκία κάνουν λόγο για προσφορά των ρώσικων μαχητικών Σουκχόι Su-35 στην Τουρκία. Το Su-35S χαρακτηρίζεται 4++ γενιάς μαχητικό αεροσκάφος και υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας από το 2015. Πρώτος εξαγωγικός πελάτης του αεροσκάφους με παραγγελία για 24 αεροσκάφη ήταν η Κίνα. Όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ μέσα στον χρόνο θα γίνουν παραδόσεις αεροσκαφών και στον δεύτερο εξαγωγικό πελάτη, την Ινδονησία.

Τα τουρκικά Μέσα αναπαράγουν ήδη την είδηση που έχει κυκλοφορήσει στα ρώσικα Μέσα σε μια προσπάθεια να τονώσουν το ηθικό των Τούρκων και κυρίως να κατηγορήσουν την Αμερική για την στάση της απέναντι στην Τουρκία, μια στάση που κοστίζει όχι μόνο σε θέματα Άμυνας αλλά κυρίως στην τουρκική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην Τουρκία πως ήδη σχολιαστές λένε πως η Τουρκία πρέπει να εξοπλιστεί με το ακόμα πιο εξελιγμένο Su-57.

Σημειώνεται πως το Sukhoi Su-35S σύμφωνα με σχετικές αναφορές στον Τύπο μπορεί να εντοπίσει στόχους στα 400 χιλιόμετρα και να εγκλωβίσει ως 30 στόχους με ακτινά δράσης χωρίς ανεφοδιασμό τα 3,500 χιλιόμετρα. To Su-57 από την άλλη είναι πέμπτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος με χαρακτηριστικά stealth και θεωρείται το καμάρι της ρωσικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας.