GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας που μπορεί να σε κάνει κυριολεκτικά να σηκωθείς από το κρεβάτι!

Τίποτα δεν συναγωνίζεται ένα ζεστό άνετο κρεβάτι σε ένα ψυχρό πρωινό. Τίποτα, εκτός από έναν κόσμο γεμάτο ευκαιρίες που ανοίγεται μπροστά σου και σε βοηθά να συμβάλλεις στην κοινωνία ως ικανός, μοναδικός άνθρωπος που είσαι!

Σας μπερδέψαμε;  Αλλά εάν είστε Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, αυτός ο τύπος σκέψης είναι σωστός στα χρήματα.

Ο Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης από το 161 έως το 180 μ.Χ έγραψε αυτό που πολύ, πολύ αργότερα έγινε ένα από τα πιο ξακουστά βιβλία της ιστορίας, οι «Διαλογισμοί».

Ένα έργο που ενισχύει τη ζωή, αυτό το κείμενο περιέχει πολύτιμους λίθους σοφίας που ισχύουν και για τους σημερινούς ανθρώπους. Συγκεκριμένα, αυτό το βιβλίο αρπάζει τις στιγμές τεμπελιάς μπροστά στο Netflix και μας ταρακουνά δίνοντας σήμα για δράση.

Αν νιώθετε ότι θέλετε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι για μερικές ακόμα ώρες, αφήστε τα γραπτά του Αυρηλίου να χτυπήσουν «καμπανάκι» στα αισθήματά σας.

«Όταν ξεκινάτε, όταν έχετε πρόβλημα να σηκωθείτε από το κρεβάτι, πείτε στον εαυτό σας:« Πρέπει να πάω στη δουλειά ως άνθρωπος. Γιατί να παραπονεθώ, αν πρόκειται να κάνω αυτό για το οποίο γεννήθηκα, τα πράγματα που ήρθα στον κόσμο για να κάνω; Είναι αυτό για το οποίο δημιουργήθηκα; Να κάθομαι κάτω από τις κουβέρτες;»

Υπάρχει φυσικά και ο αντίλογος. «Αλλά Μάρκο» σκέφτεσαι, «στα κρεβάτια νιώθεις  ωραία, είσαι χαρούμενος και άνετος». Αυτή η δικαιολογία για την τεμπελιά είναι η φυσική κλίση του νου. Αλλά ο Αυρήλιος έχει μια απάντηση άξια ενός… προπονητή ζωής:

«Έτσι γεννηθήκατε να αισθάνεστε ωραία; Αντί να κάνετε και να δοκιμάζετε νέα πράγματα; Δεν βλέπετε τα φυτά, τα πουλιά, τα μυρμήγκια και τις αράχνες και τις μέλισσες να ξεπερνούν τα ατομικά τους καθήκοντα, θέτοντας τον κόσμο σε τάξης; Εσείς γιατί δεν είστε πρόθυμοι να κάνετε τη δουλειά σας ως ανθρώπινο ον; Γιατί δεν τρέχετε να κάνετε ό, τι απαιτεί η φύση σας;»

Όλα αυτά αντανακλούν τις στωικές πεποιθήσεις του Αυρήλιου. Ο Στωϊσμός, αρχαία ελληνική φιλοσοφία που αναπτύχθηκε από το Ζήνων τον Κιτιεύ γύρω στο 300 π.Χ., διδάσκει την ανάπτυξη αυτοελέγχου για να ξεπεράσει τα καταστροφικά συναισθήματα. Αλλά η επιθυμία να κοιμηθείς λίγο παραπάνω δεν είναι καταστροφική; Ο Αυρήλιος προχωρά ένα βήμα μπροστά.

«Η φύση όρισε ένα όριο σε αυτό – όπως έπραξε για φαγητό και νερό και είσαι πέρα από το όριο, είχες κάτι παραπάνω από αρκετό, αλλά δεν δουλεύεις! Δεν αγαπάς αρκετά τον εαυτό σου ή τη φύση σου και ό, τι απαιτεί από σένα. Οι άνθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν ξεχνούν ακόμη και να φάνε. Δεν έχεις αυτοεκτίμηση; Το να βοηθάς τους άλλους  είναι λιγότερο πολύτιμο για σας; Δεν αξίζει την προσπάθειά σας;»

Σκληρά λόγια που γράφτηκαν πριν από 2.000 χρόνια. Μήπως να το ξανασκεφτείτε πριν «χουχουλιάσετε» τεμπελιάζοντας;