GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Το μυστήριο της εξωσωματικής εμπειρίας! Είναι το μυστικό κρυμμένο στο… αυτί μας;

Μπορείτε πάντα να βασίζεστε σε επιστημονικές εξηγήσεις για να αφαιρέσετε το μυστήριο από πολλά μεταφυσικά φαινόμενα.

Τρανό παράδειγμα είναι  μια μελέτη του 2017 που έρχεται να γκρεμίσει όσα λέγονται περί εξωσωματικών εμπειριών.

Μια εμπειρία εκτός του σώματος μπορεί να περιγραφεί ως η αίσθηση μιας αιώρησης πάνω από το δικό σας σώμα η μια κάτοψη όσων μας περιβάλλουν σαν μέσα από το βλέμμα ενός πουλιού.

Αυτό ακούγεται ιδανικό για σενάριο κινηματογραφικών ταινιών, αλλά μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Cortex υποδηλώνει ότι η πνευματικά υπερβατική αφύπνιση δεν είναι κάτι ανεξήγητο.

Δεν είναι το τρίτο σας μάτι που ανοίγει, αλλά μπορεί να είναι το εσωτερικό του αυτιού σας.

Πιο συγκεκριμένα, είναι το αιθουσαίο σύστημα, το οποίο αποτελείται από κανάλια στο εσωτερικό του αυτιού που παρακολουθούν την ισορροπία και τη θέση σας στο χώρο. Είναι το ίδιο σύστημα που σας κάνει να ζαλίζεστε ή να έχετε ναυτία στο αυτοκίνητο.

Η μελέτη εξέτασε 210 ασθενείς που είχαν ζαλάδες. Από αυτή την ομάδα, 14% δήλωσαν ότι είχαν εξωσωματικές εμπειρίες. Αντίθετα, μόνο το 5% της ομάδας από 210 υγιείς ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν ανάλογες εμπειρίες.

Εδώ είναι ένας εύκολος τρόπος να σκεφτείτε πώς το αιθουσαίο σύστημα μπορεί να προκαλέσει αυτό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Jason Braithwaite, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Το εσωτερικό του αυτιού λειτουργεί με τρόπο ώστε να δώσει στον εγκέφαλό σας μια ιδέα για το πού βρίσκεστε σε ένα χώρο. Είσαι σε ένα μικρό δωμάτιο; Τεράστιο δωμάτιο; Κινείστε;

Νομίζετε ότι ο εγκέφαλός σας έχει πάντα την κατανόηση του χώρου μόνο μέσα από τα μάτια;

Ο Olaf Blanke, νευροεπιστήμονας του Πολυτεχνείου της Λωζάννης απέδειξε μια ξεχωριστή σύνδεση το 2002. Μπορείτε να προκαλέσετε μια εξωσωματική εμπειρία  με ηλεκτρική διέγερση του μέρους του εγκεφάλου που ενσωματώνει την αιθουσαία και οπτική πληροφορία.

Η ιστορία όμως δεν αρχίζει και τελειώνει στο κανάλι του αυτιού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι και άλλοι παράγοντες λειτουργούν στον εγκέφαλό σας για να σας δώσουν την αίσθηση ότι αφήνετε το σώμα σας. Και, όχι, δεν μιλάμε για ναρκωτικά!

Ο Braithwaite έχει διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που έχουν άλλες ανωμαλίες αντίληψης,  όπως το συναίσθημα της μυστηριώδους αίσθησης ενός σώματος που αλλάζει σχήμα, είναι πιο πιθανό να αναφέρουν και εξωσωματικές εμπειρίες.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς με άγχος και κατάθλιψη εκτός από ζάλη ήταν πιο πιθανό να τις βιώσουν.