GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Γιατί μια λέξη που παιδευόμαστε να θυμηθούμε ακόμη και αν τη βρούμε την ξαναξεχνάμε!

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι υπάρχουν μερικές λέξεις που δεν μπορείτε να θυμηθείτε ποτέ;

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου McMaster, δεν είναι οι λέξεις, αλλά ο αγώνας για να τις θυμόμαστε, αυτό που φταίει.

Οι επιστήμονες έδωσαν στους φοιτητές 30 ορισμούς λέξεων και τους ζήτησαν να πουν εάν γνώριζαν τη λέξη, δεν γνώριζαν τη λέξη ή αν ήταν αυτό που λέμε στην άκρη της γλώσσας τους, που οι ψυχολόγοι με βάση τα αρχικά των αγγλικών λέξεων tip-of-the-tongue αποκαλούν TOT.

Εάν ήταν σε ένα TOT, οι ερευνητές τους ζητούσαν να περάσουν 10 έως 30 δευτερόλεπτα προσπαθώντας να θυμηθούν τη λέξη πριν τελικά δουν ποια ήταν.

Δύο ημέρες αργότερα, οι μαθητές δοκιμάστηκαν ξανά με τις ίδιες λέξεις. Ενώ φαντάζεστε ότι θα ήταν ευκολότερο να θυμούνται τις λέξεις που έβλεπαν, συνέβη ακριβώς το ίδιο «κόλλημα». Έμειναν στην άκρη της γλώσσας τους! Αυτό ήταν δύο φορές πιο πιθανό όταν ένας φοιτητής είχε περάσει περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να θυμηθεί τη λέξη.

Τι συμβαίνει; Αποδεικνύεται ότι η προσπάθεια να θυμηθεί κανείς μια λέξη αφήνει ένα ίχνος στον εγκέφαλό σας, ένα που είναι πιο πιθανό να ενεργοποιηθεί την επόμενη φορά που εμφανίζεται η λέξη. «Όταν έχουν στην άκρη της γλώσσας μια φορά μια συγκεκριμένη λέξη, στην πραγματικότητα μαθαίνουν να μπαίνουν σε αυτή την λανθασμένη κατάσταση μόλις προσπαθούν να επανακτήσουν την ίδια λέξη ξανά» εξήγησε ο καθηγητής Karin Humphreys.

Η επιστήμη προτείνει ότι την επόμενη φορά που θα έχετε μια λέξη στην άκρη της γλώσσας σας, δεν πρέπει να ξοδέψετε χρόνο προσπαθώντας να την θυμηθείτε. Αντ ‘αυτού, αναζητήστε την αμέσως στο λεξικό ή ρωτήστε κάποιον, γιατί το πιθανότερο είναι να μην ξαναξεχάσετε!