ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

John Calamos: «Εύρωστος προορισμός για επιχειρήσεις και επενδύσεις η Ελλάδα»

H Eλλάδα είναιη Φλόριντα της Ευρώπης και, καθώς η οικονομία της αναδομείται, η χώρα μπορεί να γίνει ένας εύρωστος προορισμός για επιχειρήσεις και επενδύσεις», τόνισε ο γνωστόςΕλληνοαμερικανός επενδυτής, John Calamos, μιλώντας στο 17o Forum Invest In Greece που διοργάνωσε η Capital Link στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο NYSE.

 

 

 

O ίδιος εμφανίστηκε συνολικά περισσότεροαισιόδοξος φέτος για το μέλλον της Ελλάδας από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.Υπογράμμισε πως η χώρα είναι τυχερή που διαθέτει μια ισχυρή ναυτιλία, μορφωμένοεργατικό δυναμικό και φυσική ομορφιά που αποτελεί αναμφίβολα ένα asset για τοντουρισμό.

Αλλά και ο διάσημοςδιαχειριστής, John Paulson, από την πλευρά του, τόνισε –προκαλώντας ιδιαίτερηαίσθηση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα- ότι «η Ελλάδα επιβίωσε από τηνκαταιγίδα. Τα σύννεφα διαλύονται και ο ήλιος αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του.Τα ήρεμα νερά θα οδηγήσουν σε πιο ομαλές πλόες. Ο ήλιος θα λάμψει και πάλι πάνωαπό την Ελλάδα».

Ο ίδιος παρουσιάστηκε επίσης αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικήςοικονομίας εν γένει, επισημαίνοντας πως υπάρχει ικανοποίηση μεταξύ των διεθνών επενδυτικών κύκλων για την υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τη σημερινήκυβέρνηση. Ο J. Paulson επιβεβαίωσε ότι επένδυσε στηνανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ αποκάλυψε πως εξετάζει νέες και επενδύσειςστη χώρα μας.

Εκτός, όμως, τωνόσων ακούστηκαν από το βήμα του επενδυτικού forum, τραπεζικά στελέχη και εκπρόσωποιεισηγμένων εταιρειών είχαν την ευκαιρία να κάνουν one to one ραντεβού με διαχειριστές διεθνών funds. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύει το γνωστό site sofokleousin.gr, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές ελληνικώναντιπροσωπειών με κορυφαία αμερικανικά «σπίτια», μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Black Rock κ.λπ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κλίμαγια την Ελλάδα είναι πολύ πιο θετικό σε με αυτό που επικράτησε στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο, αλλά και σε αυτό της Νέας Υόρκης τον περασμένοΙούνιο.

Οι ξένοι εμφανίζονται τώρα πιο αισιόδοξοι για την Ελλάδα, την έχουν συμπεριλάβειεκ νέου στα επενδυτικά τους «ραντάρ» και θεωρούν πως, καθώς η κυβέρνηση προχωράστις μεταρρυθμίσεις και διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, η χώρα μπορεί ναγίνει από τα πιο πετυχημένα «turn around stories».

Σε ό,τι αφορά τιςτράπεζες οι διεθνείς διαχειριστές χαρακτήρισαν πετυχημένη την ανακεφαλαιοποίησηκαι εκτίμησαν πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν σημαντικά περιθώριαανόδου, καθώς είναι πολύ υποτιμημένες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

«ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρονέχει το γεγονός πως, στα «πηγαδάκια» του forum της Capital Link, αρκετοί ξένοιδιαχειριστές εξέφρασαν την άποψη πως, εάν όλα στην Ελλάδα προχωρήσουν ομαλά,είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές. Μάλιστα, κάποιοι εμφανίστηκαν πρόθυμοι νααγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ενώ κάποιοι άλλοι αποκάλυψαν πως είχανστοιχηματίσει υπέρ των ελληνικών τίτλων τους προηγούμενους μήνες, αποκομίζονταςκέρδη της τάξης του 20% με 25%.

Το βασικό συμπέρασμα από συγκεκριμένο forum ήταν ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει ναανακτά την αξιοπιστία της στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους. Και αυτό είναιένα πρώτο βήμα για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, εξέλιξη που –ασφαλώς-αποτελεί παράγοντα – κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Παράταύτα, κατά κοινή ομολογία, το forum της Capital Link μάλλον πέρασε στα «ψιλά»της ελληνικής επικαιρότητας. Οι εφημερίδες, το διαδίκτυο αλλά και η τηλεόρασηείτε δεν ασχολήθηκαν καθόλου μαζί του, είτε του έδωσαν πολύ μικρή έκταση.

Να σημειωθείότι στο συνέδριο συμμετείχαν οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), ΝικολάΤζιαμαρόλι (ESM), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ). Το «παρών»από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν οι υπουργοί Δημήτρης Μάρδας καιΈλενα Κουντουρά ενώ υπήρξε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.

Από τιςελληνικές τράπεζες παραβρέθηκαν ο ΘεόδωροςΑθανασόπουλος (Alpha), ο Νικόλας Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank, οCEO της Εθνικής, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και ο CEO τηςΠειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος. Στο event έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποιτραπεζικών κολοσσών (Citi, Bank of America, BNP Paribas, Credit Suisse,Deutsche Bank, Goldman Sachs, UBS), καθώς και γνωστοί επενδυτές, όπως ο JohnCalamos, o Γ. Λογοθέτης (Libra Group), o John Paulson, o Wilbur Ross και οWilliam Vrattos από το York Capital Management. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποιεισηγμένων εταιρειών, μεταξύ των οποίων της AxiaVentures, της Grivalia,της ΔΕΗ, της Πανγαία, της Ιntralot και του ΟΤΕ.

Πηγή : toxwni.gr