ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«This is A Coup» και στο προσφυγικό – Αντιμέτωπος με «πραξικόπημα» ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Με την πλάτη στον τοίχο θα βρεθεί η Ελλάδα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Τα κράτη μέλη έχουν αφήσει στο απυρόβλητο την Τουρκία που ουσιαστικά διοχετεύει τη χώρα μας με ορδές προσφύγων από τη Συρία, αλλά και μεταναστών από κάθε σημείο της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, ασκούν σφοδρή κριτική στην Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στα hot spots, αφήνουν τη χώρα στο έλεος της προσφυγικής κρίσης, φέρνουν ευρω-στρατό στα εξωτερικά σύνορα και εξακολουθούν να απειλούν με έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν.

 

Τα «ήξεις αφήξεις» του Βερολίνου αλλά και της Κομισόν στο εάν ζητούν ή όχι κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και τα «χάδια» στις αυθαιρεσίες της Αγκύρας και στη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε χθες τα υπό κατασκευή κέντρα υποδοχής στην Χίο και στην Λέρο που έχουν σαφώς καθυστερήσει από όπου εξαπέλυσε αιχμές εναντίον της Ευρώπης και της Τουρκίας: “Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, καιρός να κάνουν και η ευρωπαϊκές χώρες και η Τουρκία αυτό που τους αναλογεί”, ήταν το μήμυμα του πρωθυοπουργού.  Πάντως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Χίο έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των κινητοποιήσεων τοπικών φορέων, προκειμένου να βγουν οι σχετικές φωτογραφίες και να γίνουν οι δηλώσεις. Οι τοπικοί φορείς του νησιού αναφέρουν ότι οι προετοιμασίες για την δημιουργία του hot spot άρχισαν μόλις πριν από μερικές ημέρες ενώ μέχρι και τη νύχτα πριν από την επίσκεψη ο στρατός και οι εργολάβοι έκαναν εργασίες και έστηναν τα κοντέινερ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ακόμη «πραξικόπημα» σαν αυτό του Ιουλίου… Η μια μετά την άλλη οι χώρες υψώνουν φράχτες, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

Ωστόσο, απρόσμενος σύμμαχος είναι μια σειρά χωρών όπως Δανία και Κύπρος, Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία, οι οποίες δεν συναινούν στο να παραδώσουν τα «κλειδιά» στην Frontex.

Την κυβέρνηση, ωστόσο, προβληματίζει κυρίως το σχέδιο απόφασης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και προβλέπει κοινές επιχειρήσεις με τρίτα (μη ευρωπαϊκά) κράτη. Στο θέμα αυτό, η κυβέρνηση αντιπροτείνει συντονισμό και τεχνική (όχι επιχειρησιακή) συνεργασία με τα τρίτα αυτά κράτη.