ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμπάς: «Γαμήλιο δώρο» η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Τις ευχαριστίες και την εκτίμησή του προς την ελληνική Βουλή εξέφρασε ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης. Παράλληλα, κάλεσε και τα υπόλοιπα κράτη που δεν το έχουν πράξει να το κάνουν.

Κατά την ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας, ο κ. Αμπάς χαρακτήρισε το ψήφισμα «ιστορικό» και «γαμήλιο δώρο» και τόνισε πως «συμβολίζει το βάθος των ιστορικών σχέσεων που συνδέουν τους δύο λαούς».

«Τα κόμματα ίσως να έχουν μεταξύ τους διαφορές, αλλά δεν υπήρχε και δεν θα υπάρχει διαφωνία για το παλαιστιανό ζήτημα. Απόδειξη το ψήφισμα που εκφωνήθηκε στη Βουλή. Σας ευχαριστώ όλους», είπε ο παλαιστίνιος πρόεδρος. 

«Δεν θέλουμε τείχος να μας χωρίζει, θέλουμε γέφυρα να μας ενώνει. Είμαστε γείτονες και στο μέλλον θα είμαστε φίλοι. Δεν είμαστε κατά του ιουδαϊσμού, τον σεβόμαστε», είπε ο κ. Αμπάς και επεσήμανε πως δεν πρέπει η διένεξη να μετατραπεί σε θρησκευτική.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Παλαιστίνη ήταν και παραμένει κάτω από τον μακροβιότερο, καταπιεστικό φαινόμενο της κατοχής, που γνώρισε η σύγχρονη ανθρωπότητα. Είμαστε ο μοναδικός λαός υπό κατοχή. Είμαστε πολιτισμένος, μορφωμένος και φιλειρηνικός λαός, γιατί τα βιώνουμε αυτά;».

«Ζητάμε την προστασία του λαού μας, δεν έχουμε όπλα, είμαστε άμαχοι, αλλά καθημερινά δεχόμαστε εχθροπραξίες», ανέφερε και επεσήμανε:

Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία. Ό, τι έπεται ίσως είναι επιλογές αναρχίας. Πρέπει όλοι να τρέξουμε για να επιτευχθεί ειρήνη. Αν αποτύχει, θα είναι καταστροφή για όλο τον κόσμο.

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανέφερε:

Ο κ. Αμπάς έχει αφιερώσει τον εαυτό του στην επίτευξη της ειρήνης. Η φιλία Ελλήνων και Παλαιστινίων είναι μακρά, ειλικρινής και στενή. Οι λαοί μας έχουν πικρή εμπειρία από πολέμους, κατοχή και καταπίεση. Οι Έλληνες είμαστε συμπαραστάτες του παλαιστινιακού λαού.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής Βουλής να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, ο κ. Δουζίνας είπε πως είναι μια σημαντική συμβολικά απόφαση και σημείωσε:

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει μεσολαβητικό ρόλο στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η λύση στο Παλαιστιανιακό προϋποθέτει την ειρήνη της περιοχής. 

«Μεγάλη μου τιμή να προεδρεύω στη σημερινή συνεδρίαση, που συμβολίζει ένα αίτημα γενεών και είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους», είπε ο Κώστας Κουράκης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση.