ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές οδεύει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

Σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές οδεύει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Telegraph, για το θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, μετά τις διακηρύξεις της Αθήνας ότι δεν θα προβεί σε μειώσεις συντάξεων.

 

 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι δαπάνες για τις συντάξεις αποτελούν το βασικό πρόσκομμα στη συμφωνία για το ασφαλιστικό ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα των δανειστών.

«Το ΔΝΤ έχει ασκήσει πιέσεις για πιο έντονες περικοπές στις δαπάνες για τις συντάξεις, οδηγώντας τον Α. Τσίπρα να ζητήσει το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης», αναφέρει μεταξύ άλλων η Telegraph.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Έλληνες πολίτες είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 40% την τελευταία πενταετία, μία συρρίκνωση που κρίθηκε αντισυνταγματική από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Ωστόσο, κατά την Telegraph, η Αθήνα ξοδεύει και πάλι το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ σε συντάξεις, στην ευρωζώνη, παραθέτοντας μάλιστα και έναν σχετικό πίνακα που βασίζεται στα στοιχεία της Κομισιόν. 

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα ξοδεύει το 16,2% του ΑΕΠ της στο ασφαλιστικό, και ακολουθούν η Ιταλία με 15,7%, η Γαλλία με 14,9%, η Αυστρία με 13,9% και ηΠορτογαλία με 13,8%.

H βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει ακόμη έναν πίνακα που απεικονίζει την δαπάνες για τις συντάξεις των κρατών της ευρωζώνης επί του ποσοστού του ΑΕΠ με την Ελλάδα να κατέχει την πρώτη θέση. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως δεν θα υπάρξουν άμεσες μειώσεις συντάξεων σε εκείνους που ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί και οι δαπάνες να αρχίσουν να αυξάνονται όταν η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται μετά το 2018.

Η Αθήνα έχει προτείνει αυξήσεις στις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων και οι ελληνικές προτάσεις θα συζητηθούν με τους δανειστές πριν την πρώτη αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει η Telegraph, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθεί «παράλογες απαιτήσεις», ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί να ικανοποιήσει τους δανειστές εφαρμόζοντας μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος επιχειρώντας να προστατεύσει τις συντάξεις των φτωχότερων στρωμάτων.