ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος πρόεδρος της ΝΔ – Ήττα των καραμανλικών

Της Ισιδώρας Μαρτίνου

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, καταφέρνοντας να κάνει την απόλυτη ανατροπή στην πιο κρίσιμη μάχη που δόθηκε για την επικράτηση δύο «ιδεολογιών» στο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο κ. Μητσοτάκης κλειδώνει, όπως όλα δείχνουν στο 53%, έναντι μιας βαριάς ήττας για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 47%, τέσσερις μονάδες πίσω από τον νέο αρχηγό.

Με την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, η εικόνα ξεκαθαρίζει υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ καθαρή νίκη παίρνει ακόμη και την Α' και Β' Θεσσαλονίκης, με πιο χαρακτηριστικό το εκλογικό κέντρο του Βελλίδειου και τις Σέρρες

Το «αουτσάιντερ», όπως έλεγε ο ίδιος τον εαυτό του προεκλογικά, κατόρθωσε με μεθοδική και βήμα-βήμα προεκλογική εκστρατεία, να κερδίσει την εμπιστοσύνη για τη νέα, ανανεωμένη κεντροδεξιά παράταξη. Στην επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, όπως λένε στελέχη και ψηφοφόροι, καθώς το «νέο» ήρθε και θέλει να τα αλλάξει όλα.

Την ίδια ώρα, το αποτέλεσμα δείχνει μια μεγάλη ήττα για το καραμανλικό μπλοκ μετά και την ανοιχτή στήριξη του Κώστα Καραμανλή στον κ. Μείμαράκη.

Από τη Δευτέρα το πρωί αρχίζει το μεγάλο ξεκαθάρισμα στη Συγγρού. Οι συμμαχίες που έχτισε ο κ. Μητσοτάκης με Σαμαρά, Άδωνι και Τζιτζικώστα, θα πρέπει να μετατραπούν σε θέσεις και εσωκομματικές ισορροπίες.