ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλούν με έλλειψη ρευστότητας την Αθήνα οι δανειστές!

Ακόμα και για έλλειψη ρευστότητας προειδοποιούν την Αθήνα οι Ευρωπαίοι προκειμένου να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

 

 

Το μήνυμα του επικεφαλής του ESM ήταν σαφές καθώς όπως αναφέρει, η Ελλάδα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας τους επόμενους μήνες.

"Επείγει αυτή τη στιγμή να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση και ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί σύντομα για αρκετούς λόγους, για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη αλλά και διότι θα υπάρξει ζήτημα ρευστότητας τους επόμενους μήνες, υπάρχουν υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους στο πρώτο τρίμηνο ύψους 4 δισ. ευρώ, υπάρχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα οπότε επείγει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να γίνουν εφικτές περαιτέρω εκταμιεύσεις", είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στο χθεσινό Eurogroup ξεκαθαρίστηκε ότι το ΔΝΤ παραμένει και θα συμμετέχει και στο κομμάτι της χρηματοδότησης ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με συνέντευξή του στη Handelsblatt δεσμεύεται ότι η Αθήνα δέχεται τη συμμετοχή του Ταμείου.

Από τη μεριά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που θα έχει τετ – α – τετ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός με δική της συνέντευξη στον γερμανικό Τύπο ξεκαθαρίζει ότι για να συμμετέχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα απαιτείται ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή και γενναία ελάφρυνση του χρέους.

Σημείωσε μάλιστα ότι καμία από τις προϋποθέσεις αυτές δεν έχει υλοποιηθεί και επιβεβαίωσε ότι η διαπραγμάτευση θα κρατήσει και στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Αυστηρό ήταν το μύνημα που έστειλε χθες το Eurogroup και για τους κομματικούς διορισμούς στο Δημόσιο υπενθυμίζοντας ότι δεν συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο.