ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ριζικές αλλαγές στη ΝΔ από τον Μητσοτάκη – Πως θα αξιοποιηθούν οι «ηττημένοι»

Σε ριζικές αλλαγές στη «ραχοκοκαλιά» του κόμματος προχωρεί ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που αρχίζει σταδιακά να διαμορφώνει τη δική του στρατηγική, στα πλαίσια της νέας σελίδας που άνοιξε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

Με στόχο την «επανίδρυση της ΝΔ», ο Κυρ. Μητσοτάκης θέτει πρώτη προτεραιότητα την οργανωτική ανασυγκρότηση στην πορεία προς το συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί περί τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου ή Απριλίου.

Οι αλλαγές θεωρούνται επιτακτικές και θα γίνουν άμεσα, αφού η ΝΔ αντέγραψε την οργανωτική δομή και το μοντέλο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρείται πλέον ξεπερασμένο.

Αυτό θα αλλάξει ριζικά και στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να παρουσιαστεί πριν από το συνέδριο, στα πλαίσια του σχεδίου με κωδικό «111 ημέρες», ένα «φρέσκο» και ανανεωμένο κόμμα, μια ΝΔ που θα χτιστεί από την αρχή, όπως λέει σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος έχει ως στόχο η Ν.Δ. να έχει την οργανωτική δομή άλλων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων.

 Φάκελο «Κυριάκου» ετοιμάζει το Μαξίμου – Η τακτική του Τσίπρα

Αντιπρόεδροι Χατζηδάκης – Γεωργιάδης

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο νέος πρόεδρος και στη σύνταξη του νέου προγράμματος της Ν.Δ. το οποίο θα επεξεργαστεί ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης

Τα ονόματα των δυο αντιπροέδρων, του Κ. Χατζηδάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, αναμένεται να ανακοινωθούν την Δευτέρα, ώστε εντός της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής και των συντονιστών-τομεαρχών του κόμματος.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιθυμεί την όσο πιο γρήγορα ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του κόμματος ώστε άμεσα να είναι έτοιμο σε όλα τα επίπεδα, τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά για να αναμετρηθεί στα ίσα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και η πρώτη δημοσκόπηση της Metron Analysis ήταν θετική για τη Ν.Δ. υπό τη νέα της ηγεσία, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη είναι συγκρατημένοι και σημειώνουν ότι οι μετρήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής. Παραδέχονται ότι δημιουργήθηκε θετικό κλίμα και καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες με την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., αλλά κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς ξέρουν ότι είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας. 

Σε όλους τους τόνους επισημαίνει ότι το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί ριζικά και για αυτό τον λόγο θα ανατεθούν ειδικοί ρόλοι και σε πολλά νέα πρόσωπα, ανεξαρτήτως τού αν τον στήριξαν ή όχι και θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε αποστρατεία της «παλαιάς φρουράς». «Ο πρόεδρος δεν θα λειτουργήσει με λογικές αποκλεισμού»υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του.

 Φέρνει τα πάνω κάτω η εκλογή Μητσοτάκη- Τι αλλάζει στα κόμματα

Αξιοποιούνται και οι «ηττημένοι»

Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την ενότητα, μετά την εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής, ήδη αξιοποιεί και πλήθος στελεχών που δεν συντάχθηκαν μαζί του, πέραν των όσων τον στήριξαν, στη «σκιώδη κυβέρνηση» που θα σχηματίσει τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου αναφέρει συνεχώς ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», εμμένει στην υπέρβαση των διαφορών και στην αξιοποίηση του συνόλου του κόμματος, απλώς διευκρινίζει ότι δεν θα ανεχθεί την υπονόμευση.

Ήδη, τα πρώτα εικοσιτετράωρα της προεδρίας του επιχειρεί σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thetoc.gr, με συμβολικές κινήσεις και συναντήσεις με όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη της ΝΔ- είτε τον υποστήριξαν είτε όχι-, να καταλαγιάσουν τα προεκλογικά πάθη, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις παραγωγής αξιόπιστου αντιπολιτευτικού λόγου.

Στις πρώτες συναντήσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης περισσότερο ακούει και λιγότερο εκδηλώνει τις προθέσεις του, ενώ κυρίως επιδιώκει να πληροφορηθεί τις απόψεις των συνομιλητών του σχετικά με την αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση της ΝΔ.