ΜΟΝΟ ΣΤΟ USAY

Αλλάζουν τον εκλογικό νόμο για να προλάβουν…- Ποια κόμματα θα μπαίνουν στη βουλή

της Ισιδώρας Μαρτίνου

 
Αλλαγή του εκλογικού νόμου φέρνει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις και να "φρενάρει" το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης της ΝΔ. Αν και η απλή αναλογική ήταν δέσμευση και σημαία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, αποφασίστηκε τώρα να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ώστε να μην ωφελείται το πρώτο κόμμα.
 
Μόλις ελάχιστες ημέρες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία, και με τις κρυφές δημοσκοπήσεις  να στέλνουν "μαύρα" μηνύματα στο Μαξίμου, αποφασίστηκε να έρθει έως την Άνοιξη νέος εκλογικός νόμος, που θα προβλέπει κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και θα δίνει, ενδεχομένως, τη δυνατότητα σε μικρά κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή με 2%. Αυτό βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με του ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων ή και τη… ΛΑΕ, ακόμη κι είναι δεύτερο κόμμα, όπως έγινε στην Πορτογαλία. 
 
Στην κυβέρνηση βιάζονται να φέρουν τον νόμο, καθώς ο βίος των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μπορεί να μην διαρκέσει έως το Πάσχα.
 
Το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης ζητήσε ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο Περισσός, άλλωστε, είναι το μόνο το κόμμα που θέτει συνεχώς και μετ'επιτάσεως το ζήτημα της απλής αναλογικής. 
 
Αλλαγές προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος τόνισε
ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν περισσότερα από 7 – 8 ζητήματα ώστε ο νέος νόμος να αποτρέπει τους πολίτες από την αποχή. Στις διατάξεις θα περιλαμβάνεται η μείωση του μπόνους των 50 εδρών, αλλά και ο αριθμός των βουλευτών.