ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επί «ποδός πολέμου» οι αγρότες: Στήνουν μπλόκα – Επεισόδια στην Κομοτηνή

Στους δρόμους βγήκαν με τα τρακτέρ τους αγρότες, όπως και κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι τόσο για το ζήτημα του ασφαλιστικού όσο και για το φορολογικό.

 

 

Στα περισσότερα σημεία έχουν στήσει μπλόκα, χωρίς να έχουν κλείσει δρόμους, όμως δεν αποκλείουν να το κάνουν, ενώ έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας – Αθήνας.

Σοβαρά επεισόδια από αγρότες στην Κομοτηνή

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί στην Κομοτηνή, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, κατά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρωταγωνιστές εξαγριωμένους αγρότες και δυνάμεις της αστυνομίας.

Η ένταση σημειώθηκε όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος επικεπτόταν το κτίριο της Περιφέρειας, αρνήθηκε να δει τους συγκεντρωμένους αγρότες. Όταν ο αστυνομικός διευθυντής τους εξήγησε ότι θα εισέλθει μόνο αντιπροσωπεία, οι αγρότες εξοργίστηκαν και ζήτησαν από τον υπουργό να βγει έξω από το κτίριο και τους μιλήσει.

Όταν εκείνος δεν ήρθε, οι αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο. Απωθήθηκαν από μικρή δύναμη της αστυνομίας που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην είσοδο. Όμως το κλίμα όσο περνούσε η ώρα δυναμιτίζονταν. Οι αγρότες άρχισαν να πετούν καπνογόνα, με αποτέλεσμα να κληθούν διμοιρίες των ΜΑΤ. Στη θέα των ΜΑΤ οι αγρότες δεν πτοήθηκαν, αλλά και πάλι προσπάθησαν να μπουν μέσα. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και υπήρχαν συμπλοκές με αγρότες και ΜΑΤ, ενώ οι συγκεντρωμένοι έριξαν αβγά και καφέδες.

Πάνω από 1.000 τρακτέρ στον Προμαχώνα

Περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έχουν «κατασκηνώσει» από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στο τελωνείο του Προμαχώνα -στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία. 

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής είχε δηλώσει ότι οι αγρότες δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμων, όμως ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λιτός, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είπε ότι από αύριο Πέμπτη θα ξεκινήσουν κλείσιμο των συνόρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα «και δίνουμε προθεσμία μέχρι το Σάββατο στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για φορολογικό και ασφαλιστικό». Προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσουν σε επ' αόριστον κλείσιμο του τελωνείου.

Αγρότες και στον κόμβο των Κερδυλλίων στις Σέρρες

«Ραντεβού» στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, στις Σέρρες, έδωσαν για τις 12:00 αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής και όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο συντονιστής του μπλόκου, Γιάννης Παναγής, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, «αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουμε στο κλείσιμο του οδοστρώματος και στις δύο πλευρές».

Διευκρίνισε, όμως, ότι θα αφήσουν ανοιχτούς τους παράδρομους, αλλά και την παλαιά εθνική οδό, προκειμένου να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στους διερχόμενους οδηγούς.

Σημειώνεται, ότι τα παρατεταγμένα τρακτέρ στις πλατείες διάφορων χωριών του νομού Σερρών έχουν, ήδη, ανάψει μηχανές και κατευθύνονται στα δύο προαναφερόμενα μπλόκα.

Κινητοποιήσεις και από τους αγρότες της Δράμας

Κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής της Δράμας, οι οποίοι όρισαν σημείο συνάντησής τους, στις 12:00, τη διασταύρωση Κοκκινογείων προς την Εξοχή. «Δεν έχουμε οριστικοποιήσει αν θα προχωρήσουμε στο κλείσιμο του οδοστρώματος συμβολικά ή οριστικά» ανέφερε ο συντονιστικής του μπλόκου, Χρήστο Γκόντιας, επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

…και της Ημαθίας

Στην Ημαθία, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πρωτοβουλίας Αγροτών, αλλά και άλλων ανεξάρτητων αγροτικών συλλόγων, στήνουν το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ αυτό στο Νισέλη Αλεξάνδρειας ενισχύεται διαρκώς. Όπως σημείωσαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Μεσαλάς «θα μείνουμε στα μπλόκα για όσο χρειαστεί και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε αποκλεισμούς δρόμων».

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, μπει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, στον κόμβο Μαυροβουνίου και τον κόμβο Νισελίου, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής, ενώ αυτοί της ανατολικής Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής, έχοντας, ωστόσο, προλειάνει το έδαφος, όπως δήλωσε ο αγροσυνδικαλιστής, Αργύρης Μαρίσιος. Δυτικά της Θεσσαλονίκης, έχει στηθεί το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, το οποίο ενισχύεται διαρκώς.

«Έδεσαν» καΐκια οι αλιείς στον Θερμαϊκό

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αλιείς, οι οποίοι «έδεσαν» τα πρώτα καϊκια στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, που βρίσκεται κοντά στο κεντρικό λιμάνι της πόλης. «Στην κινητοποίηση συμμετέχουμε όλοι οι ψαράδες από τον νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και τις τριγύρω περιοχές και μπορεί ο καιρός μέχρι στιγής να μην επιτρέπει σε ορισμένους να έρθουν στο σημείο, ωστόσον μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκονται εδώ, πάνω από 150 καϊκια» τόνισε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων του νομού, Μάνθος Παγώνης.

Έκλεισαν της εθνική οδό Άρτας – Αθήνας στο ύψος του Κομποτίου

Στους δρόμους βγήκαν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, υποστηρίζοντας ότι το προωθούμενο ασφαλιστικό θα βάλει ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αγρότες της Άρτας έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας-Αθήνα στο ύψος του Κομποτίου. Από το πρωί είχαν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά και άλλα γεωργικά μηχανήματα στην εθνική οδό, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα.

Στους δρόμους με τα τρακτέρ οι αγρότες στα Γιάννενα

Πορεία με τα τρακτέρ από τα σημεία προσυγκέντρωσης, τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και την Ανατολή, προς το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, πραγματοποιούν παράλληλα αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, με προορισμό την Περιφέρεια Ηπείρου. 

Στην προσυγκέντρωση στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη βρέθηκε, στις 10:30, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος χαιρέτησε τις κινητοποιήσεις τους και δήλωσε ότι μαζί με τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και όλους τους πολίτες, «θα μπλοκάρουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης».

Στα Τέμπη οι αγρότες του νομού Λάρισας

Την ίδια ώρα, αγρότες του νομού Λάρισας συγκεντρώνονται στα Τέμπη, αψηφώντας τη συνεχή χιονόπτωση που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Λόγω της μετακίνησης των αγροτών με τα τρακτέρ τους, ήδη τέθηκαν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν επί της εθνικής οδούς Αθηνών – Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου λόγω συγκέντρωσης τρακτέρ στη Γυρτώνη και της μετέπειτα κίνησής τους στα Τέμπη, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί ώστε να παραταχθούν εκατέρωθεν της εθνικής οδού. 

Από την Αστυνομία παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 683168, 2410 683169.

Στο Μαξίμου ο Κατρούγκαλος

Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνει σε λίγη ώρα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να λάβει μέρος σε μίνι κυβερνητική σύσκεψη για το ασφαλιστικό των αγροτών.

Στη σύσκεψη θα λάβει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε αλλαγές επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τους νέους αγρότες, ενώ έχει τεθεί και θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων.