ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος από τα πλαστικά τάπερ – Η ουσία που βλάπτει εγκέφαλο, έμβρυα και παιδιά

Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούμε πλαστικά τάπερ για την αποθήκευση τροφίμων αλλά και το κολατσιό στο γραφείο. Ωστόσο, τα παλιά πλαστικά τάπερ μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία, που δεν φανταζόμασταν ότι υπάρχουν.

Ο λόγος; Ότι τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές αυτών των πλαστικών δοχείων έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την ουσία δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ). Πρόκειται για μια χημική ουσία που βρίσκεται στα πολυκαρβονικά πλαστικά και τις εποξικές ρητίνες, ενώ δεν χρησιμοποιείται μόνο στα τάπερ αλλά και στα πλαστικά μπυκάλιαπολλών χρήσεων.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να “διεισδύσει” στις τροφές ή τα ποτά στα δοχεία που είναι φτιαγμένα με αυτήν. Η έκθεση του ανθρώπου στην BPA είναι επικίνδυνη, λόγω των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία του εγκεφάλου και τον προστάτη των εμβρύων, των βρεφών και των παιδιών.

Οι συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί είναι να ελέγξετε όλα τα πλαστικά σκεύη που έχετε στο σπίτι σας και να πετάξτε οποιοδήποτε είναι κατασκευασμένο από διαφανές, άκαμπτο πλαστικό, και φέρει την σφραγίδα με ένα "PC" (σημαίνει πολυανθρακικό) ή με τον αριθμό “7”. Αυτοί είναι οι τύποι των δοχείων που μπορεί να περιέχουν BPA.

Αν και οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει την χρήση BPA στα νεότερης κατασκευής δοχεία με πολυανθρακικό, τα παλιά δοχεία πιθανώς να έχουν ακόμα ΒΗΑ. Και οι πολλές πλύσεις στο πλυντήριο πιάτων ή στο χέρι μπορεί να επιταχύνουν την “διαρροή” της χημικής ουσίας.