ΔΙΕΘΝΗ

Αποκάλυψη! Η Ευρώπη απειλεί με καραντίνα την Ελλάδα – Μας πετούν έξω από τη Σένγκεν

Η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία προειδοποιούν την Ελλάδα ότι έχει έξι εβδομάδες προθεσμία να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία ή θα απομονωθεί από την Ευρώπη με έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν, γράφει δημοσίευμα της βρετανική εφημερίδας Times.

 

 

 

Σήμερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα στη σύνοδο των υπουργών εσωτερικών της Ευρώπης, θα συζητηθεί το σχέδιο απομόνωσης της Ελλάδας από την Ευρώπη για δύο χρόνια.

Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης είναι εξοργισμένες με την Ελλάδα, γιατί όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μόνο ένα από τα πέντε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών που έχει συμφωνήσει με τους ευρωπαίους εταίρους.

«Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης τότε είναι ανοιχτή η συζήτηση για την προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν» είπε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας  Johanna Mikl-Leitner και πρόσθεσε πως είναι μύθος ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Σύμφωνα με το σχέδιο β, για τη συνθήκη Σένγκεν, τα ευρωπαϊκά σύνορα θα περιλαμβάνουν τη Σλοβενία, την Κροατία και την Ουγγαρία όπου θα μπορούν να φυλάσσονται και να αποτρέπουν τους μετανάστες να προωθούνται προς τη Γερμανία και τη Σουηδία.Το πιο εύκολο σχέδιο είναι να βάλεις την Ελλάδα σε καραντίνα είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

 Νέο «όχι» του Κοτζιά στους Γερμανούς για τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο

Οι αιτούντες άσυλο, που δεν θα μπορούν να παραμένουν στην Σλοβενία, την Κροατία ή την Ουγγαρία θα επαναπροωθούνται πίσω στην Ελλάδα και την Τουρκία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ήδη η ΠΓΔΜ, με τη βοήθεια οπλισμένων ευρωπαίων συνοριοφυλάκων, φτιάχνει φράχτης σε όλο το μήκος των συνόρων με την Ελλάδα. Η Γερμανία, προσθέτει το δημοσίευμα, σχεδιάζει τη δημιουργία κέντρων προσφύγων στα σύνορα με την Αυστρία, όπου από εκεί θα επαναπροωθούνται στις χώρες τους όσοι δεν καταφέρνουν να πάρουν άσυλο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανία Thomas de Maiziere, είπε ότι η Γερμανία απωθεί τουλάχιστον 200 από τους 2000 που φθάνουν στα σύνορά της κάθε μέρα. Οι περισσότεροι πρόσφυγες ζητούν άσυλο στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία ή την Δανία, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

 Βομβα FT: Σχέδιο απομόνωσης και εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα

Η Αυστρία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα δώσει άσυλο σε περισσότεροις από 37.500 πρόσφυγες την ώρα που μόνο τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες έφθασαν 108.000 πρόσφυγες και το Νοέμβριο 155.000.

Ακραίες απειλές προς την Ελλάδα για έξοδο από τη Σένγκεν

Κλιμακώνονται οι πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων (κυρίως των κεντροευρωπαίων) για ακραίο και επιθετικό έλεγχο των προσφυγικών ροών, υπό την απειλή του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. 

Σε δηλώσεις τους λίγο πριν την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ, κάποιοι ευρωπαίοι υπουργοί σχεδόν απείλησαν ευθέως την Ελλάδα με έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν.

Επισημαίνοντας ότι επτά χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά τους, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας, Αντερς Ιγκεμαν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ δήλωσε ότι «εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία».

Μετριοπαθής ο Γερμανός ΥΠΕΣ

Ο Γερμανός ομόλογός της Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» , αλλά χωρίς απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

«Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος», επέμεινε ο Τόμας ντε Μεζιέρ εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους και να καταστήσουμε πραγματικά ασφαλείς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας αυτό θα διασώσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία» στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό» διότι «θα ήταν η αρχή της διάλυσης».

Το παζάρι με την Τουρκία

Κόντρα σε αυτή την πίεση, η Μέρκελ εξακολουθεί να επενδύει στις «προσφορές» προς την Τουρκία για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές πριν περάσουν το Αιγαίο – προσφορές, όμως, που μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός αυτό, πάντως, το Βερολίνο σχεδιάζει να αυξήσει κατά 40% την απ’ ευθείας οικονομική ενίσχυση προς την Άγκυρα, ανεβάζοντας το ποσό της βοήθειας από τα 36 στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, παραμένει σε ανοιχτή διαπραγμάτευση το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. και της χορήγησης βίζας, με σύσσωμη πλέον την Ευρώπη να υποκρίνεται πως δεν βλέπει το κρεσέντο παραβιάσεων των δημοκρατικών ελευθεριών από τον Ερντογάν και να ζητά ως αντιπαροχή ασπίδα προστασίας από τα προσφυγικά κύματα.

Όσο αυτή η ασπίδα δεν ενεργοποιείται τόσο θα εντείνονται και οι πιέσεις για άλλου τύπου λύσεις – λύσεις, που έχουν ως κοινή τελική συνισταμένη τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα. Το περιθώριο των τεσσάρων εβδομάδων ακόμη που έχει η Αθήνα για να ολοκληρώσει τα hot spots είναι κρίσιμο για το εάν τελικά θα προκριθούν οι εν λόγω λύσεις – όπως κρίσιμη θα είναι και η τελική επιλογή που θα κάνει η Άνγκελα Μέρκελ: 

Εάν θα αποδεχτεί για μια ακόμη φορά τον διεθνή τίτλο της «βάναυσης Γερμανίας» υποκύπτοντας στην πίεση των δημοσκοπήσεων ή  θα αντισταθεί και θα επιμείνει στην πολιτική των ανοιχτών ευρωπαϊκών συνόρων…