ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος ετοιμάζεται για την πτώση της κυβέρνησης

 

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για την κοινωνία. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει πρώτα να τακτοποιήσει τα του κόμματός του, καθώς έχει ανοιχτά τα μέτωπα των οικονομικών της ΝΔ, του κτιρίου, της πλήρωσης θέσεων με νέα πρόσωπα στον κομματικό μηχανισμό και την προετοιμασία του κυβερνητικού προγράμματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει καλά ότι ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα φέρει πολιτική αστάθεια, ανεπανόρθωτες ζημιές στην ελληνική οικονομία και απώλειες από τα κρατικά ταμεία. Και δεν συμφέρει και την κυβέρνηση, καθώς στη ΝΔ ξέρουν ότι υπουργοί και βουλευτές «μπλοφάρουν» με το επιχείρημα των εκλογών για να πιέσουν τόσο την Ευρώπη όσο και την αντιπολίτευση να δώσει την ελάχιστη δυνατή συναίνεση σε ασφαλιστικό, προσφυγικό και αγροτικό. 

Ωστόσο, τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση είναι πολλά και κάποια μοιάζουν αξεπέραστα. Η τρόικα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και θα αρχίσει το «σκληρό ροκ» στις διαπραγματεύσεις, οι αγρότες είναι στα μπλόκα και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, το προσφυγικό διογκώνεται και οι απειλή για έξοδο από τη Σένγκεν είναι υπαρκτή, ενώ έχει να αντιμετωπίσει τη μεταρρυθμιστική κόπωση στην κοινωνία από τα αλλεπάλληλα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, και με τη δυναμική που εκτιμούν ότι έχει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, στη Συγγρού πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φτάσει πολύ μακριά. 

Το Πάσχα των Καθολικών θεωρείται ημερομηνία-ορόσημο για πολτικές εξελίξεις και ήδη έχει αρχίσει η προετοιμασία στη ΝΔ είτε για ενδεχόμενο «εκλογικό αιφνιδιασμό» (ο οποίος πάντως δεν φαίνεται για την ώρα πιθανός) είτε για αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή. Η «πτώση» της κυβέρνησης θα είναι το καλύτερο σενάριο για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν θα αναγκαστεί να μπει σε διαδικασία εκλογών και θα αρχίσει άμεσα διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και εκεί τα πράγματα είναι πιο έυκολα για τη ΝΔ, καθώς έχουν να απευθυνθούν σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. 

'Ετσι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επωμιστεί το κόστος από την αλαζονεία που επιδεικνύουν παραδοσιακά τα κόμματα που βρίσκονται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με την πρώτη ευκαιρία ζητούν εκλογές. Μέχρι τότε ευελπιστεί ότι θα έχει αρχίσει να κινείται και ο κομματικός μηχανισμός, θα έχουν δημιουργηθεί νέοι πολιτικοί συσχετισμοί και θα έχει αρχίσει η διεύρυνση του κόμματος τόσο με κεντρώους και μεταρρυθμιστές, όσο και με πιο λαϊκούς δεξιούς, όπως πρώην στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ήδη άλλωστε γίνονται συζητήσεις και προσεγγίσεις προσώπων που, είτε απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια από τη ΝΔ, είτε βλέπιυν με «καλό μάτι» την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.