ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ – Πρεμιέρα κουαρτέτου με σκληρό (ασφαλιστικό) ροκ

Και ασφαλιστικό, και φορολογικό και ενεργειακά και κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό κενό αλλά και νέα μέτρα για την περίοδο 2017-2018. Από όλα θα έχει αυτή η διαπραγμάτευση που ξεκινάει σήμερα και ουσιαστικά ανοίγει όλα τα «καυτά μέτωπα» του 3ου μνημονίου.

 

 

Πακτωλός δισεκατομμυρίων θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Ο λογαριασμός θα είναι βαρύς και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί το ποιος θα κληθεί να τον πληρώσει.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου βρίσκονται ήδη – και μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις – στην Αθήνα και  το απόγευμα θα έχουν το πρώτο τους ραντεβού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για «μια εισαγωγική συζήτηση» όπως επεσήμαναν χθες το βράδυ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

 Τα σενάρια για grexit και η παραγγελία χαρτονομισμάτων!

Σ’ αυτήν την «εισαγωγική συζήτηση» στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί σαφώς το ασφαλιστικό, με την σκληρή πλευρά του ΔΝΤ να διαμηνύει – ακόμη και χθες κατά τις πληροφορίες – πως οι μειώσεις των μελλοντικών συντάξεων δεν αρκούν και απαιτείται «μαχαίρι» και στις υφιστάμενες συντάξεις.

Οι σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ

«Τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν βγαίνουν» με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση παραμένει το μότο των εκπροσώπων του Ταμείου που, κατά τις πληροφορίες, ζητούν μειώσεις των υφιστάμενων συντάξεων έως και 15%.

Σκληρή είναι η ατζέντα του ΔΝΤ και στο μέτωπο των εργασιακών καθώς «φυτεύει» στην αξιολόγηση και την απαίτηση για ομαδικές απολύσεις, αγνοώντας επί του παρόντος το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να επιδείξουν «λελογισμένες απαιτήσεις».

 Χρυσές δουλειές για το ΔΝΤ…Ποια χώρα είναι έτοιμη για την «αγκαλιά» του Ταμείου

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο ευέλικτοι και πιο «πολιτικοί» μεν, αλλά επιμένουν και εκείνοι στην διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2016.

Το μήνυμα, δε, που εκπέμπεται από τις Βρυξέλλες είναι πως παρά τις αποκλίσεις με το ΔΝΤ, στόχος των θεσμών είναι να καταλήξουν σε ενιαία θέση στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα.