ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του «άγριου Φλεβάρη»

Την ώρα που εντείνονται οι φόβοι για σύρσιμο της αξιολόγησης μέσα στον «γδάρτη» Μάρτη και ενώ οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή, στο κυβερνητικό επιτελείο ξεκίνησε το «μασάζ» στην κοινοβουλευτική ομάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
 

 

Αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αξιολόγηση δεν έχει αποκρυσταλλωθεί, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να παραπέμπει για τις τελικές αποφάσεις μετά την Παρασκευή, όλα δείχνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση η αξιολόγηση θα μπορεί να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου, την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν για την έναρξη της συζήτησης διευθέτησης του χρέους.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, μπορεί από το Μαξίμου να τονίζεται μετά την αναγνωριστική πρώτη του Γιώργου Κατρούγκαλου ενώπιον των Θεσμών ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα μείωσης κύριων συντάξεων», ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών συγκεντρώνουν προς ώρας όλα τα απαραίτητα στοιχεία και η «ετυμηγορία» θα φανεί μετά την προσωρινή αναχώρηση του κουαρτέτου την Παρασκευή.

 Φωτιά έβαλαν στο Μαξίμου οι αποκαλύψεις της Κωνσταντοπούλου

Ήδη πάντως, διαρροές με άρωμα ΔΝΤ που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο για απόρριψη από πλευράς των δανειστών της πρότασης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με κάτι τέτοιο εάν επιβεβαιωθεί να δημιουργεί "τρύπα" 500 εκατ. ευρώ.

Διασταυρωμένες πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως σε περίπτωση απόρριψης μέρους του προσχεδίου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα, ξεκινώντας από τις υψηλότερες κύριες συντάξεις, με το ποσό που θα ακουμπήσει το «μαχαίρι» να βρίσκει κόκκαλο στα 1.200 ευρώ, καθώς παραιτέρω μειώσεις εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο καταιγισμός πληροφοριών και σεναρίων για τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με αιχμή του δόρατος το Ασφαλιστικό και η κλιμάκωση των κοινωνικών αντιδράσεων και των αγροτικών κινητοποιήσεων την ίδια ώρα έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κοινοβουλευτική ομάδα και το ΣΥΡΙΖΑ.

 Το σχέδιο για «άμυνα» Τσίπρα στο τριπλό «χτύπημα» που απειλεί την κυβέρνηση

Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποδέχονται το αναδιανεμητικό σύστημα, αλλά ζητούν ενημέρωση και βελτιωτικές κινήσεις ειδικά προς όφελος των νέων επιστημόνων, τους μικρομεσσαίους και τους αγρότες, χωρίς μέχρι στιγμής πάντως να έχει καταγραφεί κάποια ηχηρή διαφοροποίηση που να χτυπήσει «συναγερμό» στο Μαξίμου.

Την ενημέρωση της ΚΟ επιμερίστηκαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Βαγγέλης Αποστόλου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που συνεδρίαζαν την Τρίτη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να σηκώσει αυτός το βάρος της ενημέρωσης σε επίπεδο κόμματος με παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Τρίτης.

Αφού μετά και την κυβερνητική εκπρόσωπο ξέκοψε και ο ίδιος κάθε συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε με αριθμούς να αποσαφηνίσει πως το ασφαλιστικό είναι στην κατεύθυνση του επιμερισμού των εισφορών ανάλογα με το εισόδημα και όχι σε αυτή της μείωσης συντάξεων, απορρίπτοντας την κατηγορία πως η κυβερνητική πρόταση επιβαρύνει αβάσταχτα τους αγρότες.

 Παρέμβαση Τσίπρα: Θα υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας τις κόκκινες γραμμές