ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλος ο διάλογος Τσίπρα-Μέρκελ: Τι τον ρώτησε για τον Μητσοτάκη!

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ, που συναντήθηκαν κατ' ιδίαν στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Συζήτησαν για την διαπραγμάτευση

Ο κ. Τσίπρας είπε στην Καγκελάριο ότι δεν πρέπει οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισημαίνοντας μια σειρά θετικών εξελίξεων στην οικονομία που δείχνουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη, όπως αναφέρει ο Σκάι.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων τα επιτυχή αποτελέσματα στην προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ σημείωσε πως η πρόταση για το ασφαλιστικό είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για την καθυστέρηση στην κατάθεση αντιπροτάσεων επί του ασφαλιστικού παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί έχουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς στα χέρια τους από τις αρχές του έτους.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η ερώτηση για τον Μητσοτάκη

Η κα Μέρκελ φέρεται να συμφώνησε ότι οι εκκρεμότητες με την ελληνική οικονομία πρέπει να τακτοποιηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ρώτησε τον Πρωθυπουργό για την εσωτερική κατάσταση στη χώρα, όπως μεταξύ άλλων και τη γνώμη του για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει το ρεπορτάζ του Σκάι.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη λειτουργία των hotspots μέχρι την προσεχή σύνοδο κορυφή της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου, με την ελληνική πλευρά να διαβεβαιώνει ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Ο διάλογος Τσίπρα-Μέρκελ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριο είχαν τον εξής διάλογο:

Προσφυγικό

Τσίπρας: Να σταματήσει το blamegame και να συνεργαστούμε για να βρούμε λύση
Μέρκελ: Αυτή είναι και η δική μου προτεραιότητα. Πρέπει να εργαστούμε πολύ αυτό το μήνα μαζί με τον Νταβούτογλου. Αν εφαρμοστεί η συμφωνία θα έχουμε μεγάλη μείωση των προσφυγικών ροών.

Αξιολόγηση

Τσίπρας: Κανείς δε μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών, δεν πρέπει να γίνει αιτία καθυστερήσεων
Μέρκελ: Πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση για να επικεντρωθούμε στην προσφυγική κρίση
Τσίπρας: Τα θετικά στοιχεία της οικονομίας

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, ως προς το προσφυγικό, η Ανγκελα Μέρκελ πίεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η Καγκελάριος της Γερμανίας, «συμφώνησαν ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει».

«Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης δίνουμε 300.000 ευρώ για τη Συρία που είναι ποσό συμβολικό. Είναι συμβολικό μεν, αλλά ο καθημερινός αγώνας των Ελλήνων που στηρίζουν και βοηθούν πρόσφυγες είναι ανεκτίμητος και όχι συμβολικός» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.