ΔΙΕΘΝΗ

«It’s a deal»! Έκλεισε η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας – Ο Κάμερον θα τη θέσει σε δημοψήφισμα

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, διαβουλέυσεις και αναβολές για τη «χρυσή τομή» των νέων όρων ένταξης της Βρετανίας στην Ευρωπαίκή Ένωση τελικά οι ηγέτες  κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλτν Τουσκ επιβεβαίωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ότι επετεύχθη συμφωνία. «Ομόφωνη υποστήριξη για μια νέα συμφωνία για την Μ. Βρετανία εντός Ε.Ε.» έγραψε στο twitter.

Για τη θετική έκβαση στις Βρυξέλλες ενημέρωσε μέσω tweet, η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, γράφοντας: «Εκλεισε η συμφωνία, τέλος το δράμα».

Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε διαρρεύσει το ντραφτ (προσχέδιο) της συμφωνίας. Σύμφωνα με αυτό καμία μελλοντική αλλαγή σε συνθήκες δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εξαίρεση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή αρχή της ολοκλήρωσης.

Μία ώρα πριν την έναρξη του γεύματος, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα, και αυτός με του κοινωνικού δικτύου, ανέφερε πως η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας ήταν καθοδόν.

«Μια τελική συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι ένα προσχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανίας είναι επιτέλους καθοδόν», τουίταρε.

Πριν την συμφωνία, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ακύρωσε την πτήση του για το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

«Εχουμε μόνο λίγους μήνες για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που πετύχουμε αυτή τη συμφωνία» δήλωνε ο Βρετανός Πρωθυπουργός νωρίτερα και πρόσθετε: «Εάν επιτευχθεί η συμφωνία, αμέσως μετά θα υπάρξει ανακοίνωση της ημερομηνίας» (σ.σ. εξαγωγής δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται στις 23 Ιουνίου).

Εφόσον οι πληροφορίες περί επίτευξης συμφωνίας επαληθευτούν και οι προτάσεις του Ντέιβιντ Κάμερον υιοθετήθηκαν από τους ευρωπαίους εταίρους, τότε ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα «τρέξει» καμπάνια υπέρ της παραμονής της χώρας του στην Ε.Ε και θα θέσει στην κρίση των πολιτών στην συμφωνία με την Ε.Ε.