ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνθήκες ασφυξίας για την Ελλάδα- Φράχτες και για τους Σύρους πρόσφυγες

Ασφυκτικες συνθήκες έχουν διαμορφωθεί στον «βαλκανικό διάδρομο» των προσφυγικών ροών. Η Αυστρία επαναπροωθεί προς Νότο ακόμη και Σύρους πρόσφυγες.

 

Ακόμα και Σύροι πρόσφυγες επιστρέφονται και ακολουθούν την αντίστροφη πορεία στον «βαλκανικό διάδρομο», με το αιτιολογικό ότι «δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές της Συρίας».

Οπως επιβεβαίωσαν χθες στο «Εθνος» ελληνικές διπλωματικές πηγές στην Κροατία, για πρώτη φορά επαναπροωθήθηκαν από την Αυστρία στη Σλοβενία και από εκεί στην Κροατία 44 Σύροι πρόσφυγες. Για το θέμα υπήρξε χθες επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ.

Το γεγονός είναι ενδεικτικό της κλιμακούμενης αυστηροποίησης των μέτρων που λαμβάνουν η Αυστρία και άλλες χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου», περνώντας από πολλαπλό «κόσκινο» τους πρόσφυγες και εισάγοντας συνεχώς νέα κριτήρια, που δεν περιορίζονται πλέον στην εθνικότητά τους.

Αλλοι 14 Σύροι και 124 Ιρακινοί ήταν χθες μεταξύ των εγκλωβισμένων στο Ταμπάνοφτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. Οπως ειπώθηκε από ανθρώπους της Υπατης Αρμοστείας, δεν τους επιτράπηκε η διέλευση γιατί έχουν την παλιά μορφή εγγράφων και όχι αυτή που συμφωνήθηκε στη συνάντηση στο Ζάγκρεμπ μεταξύ των επικεφαλής των αστυνομικών αρχών πέντε κρατών.

Με τη μορφή του ντόμινο, οι πιέσεις αυτές μεταφέρονται μέχρι την Ελλάδα, η οποία βιώνει συνθήκες ασφυξίας, έπειτα και από την εμπλοκή που προέκυψε στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Από το βράδυ της Δευτέρας ως χθες το πρωί, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη για την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής και την απομάκρυνση των εκατοντάδων εγκλωβισμένων Αφγανών, δεκάδες λεωφορεία με εκατοντάδες πρόσφυγες, που κινούνταν προς τα σύνορα, έπεφταν σε μπλόκα της Τροχαίας και σταματούσαν στα Τέμπη, στη Σκοτίνα Πιερίας, στην Κοζάνη, στην Καλαμπάκα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Εκκληση
Οι πρόσφυγες παρέμεναν στα πούλμαν ή φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε δημοτικούς χώρους μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα σύνορα, με τις κατά τόπους Αρχές να απευθύνουν έκκληση σε πολίτες για συγκέντρωση τροφίμων, νερού και ρούχων. Στην Κοζάνη εκτυλίχτηκαν απίστευτες σκηνές, όταν οι πρώτοι 200 από τους 375 πρόσφυγες που είχαν διανυκτερεύσει στο γυμναστήριο της Λευκόβρυσης επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και αναχώρησαν για την Ειδομένη. Λίγα χιλιόμετρα μακριά η απόφαση άλλαξε και το ένα λεωφορείο επέστρεψε, ενώ δεκάδες επιβάτες από τα άλλα τρία κατέβηκαν και ξεκίνησαν λέγοντας πως θα πάνε με τα… πόδια στα σύνορα (απόσταση σχεδόν 200 χιλιομέτρων), ακολουθώντας πάντως την αντίστροφη διαδρομή, προς Κοζάνη. Τελικά πείστηκαν να επιβιβαστούν ξανά και να αναχωρήσουν για Βέροια και από εκεί για τα σύνορα. Αλλοι 289 πρόσφυγες είχαν εγκλωβιστεί στη Σκοτίνα, 250 στα Τέμπη και πάνω από 400 στην Καλαμπάκα.

Στην Ειδομένη, η ΕΛ.ΑΣ. αντέδρασε αυτήν τη φορά άμεσα και δεν άφησε την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο, όπως τον περασμένο Δεκέμβριο. Αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στην περιοχή στις 7 το πρωί κι αφού απομάκρυναν δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία απελευθέρωσαν το σημείο διέλευσης και τη σιδηροδρομική γραμμή που είχαν καταληφθεί από τους Αφγανούς, συναντώντας περιορισμένης έντασης αντίδραση. Περίπου 1.200 Αφγανοί επιβιβάστηκαν σε 24 λεωφορεία και αναχώρησαν για την Αττική, ενώ το ίδιο είχε συμβεί το προηγούμενο βράδυ με άλλους 250 πρόσφυγες της ίδιας εθνικότητας που απομακρύνθηκαν από το πρατήριο του Πολυκάστρου.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι και στις 3 άνοιξε εκ νέου έπειτα από 24 ώρες η συνοριακή διάβαση για Σύρους και Ιρακινούς καθώς και η σιδηροδρομική γραμμή.

Η Αλβανία έκανε χθες την έκπληξη, ανακοινώνοντας, διά στόματος της υπουργού Αμυνας, Μίμι Κοδέλι, πως η χώρα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από τη Συρία ως χώρα – τράνζιτ, ανοίγοντας τον λεγόμενο δυτικό βαλκανικό διάδρομο, σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα αυτού που χρησιμοποιείται σήμερα μέσω Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, από την αρχή του χρόνου εισήλθαν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας 97.325 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι μόλις 7.507 που μπήκαν στην Ιταλία.

Στο διάστημα αυτό έχασαν τη ζωή τους 410 πρόσφυγες και μετανάστες «με τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας να εξακολουθεί να είναι αυτή με τον μεγαλύτερο φόρο αίματος, με 321 θανάτους», όπως επισημαίνει ο ΔΟΜ.