ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή Τσίπρα από το βήμα της Βουλής: «Απαράδεκτη» η Ευρώπη στο προσφυγικό – Προανήγγειλε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Με εμφανή την ενόχλησή του, απέναντι στους εταίρους εκείνους που δεν τηρούν τη συμφωνία, αλλά και δεν διέπονται από το πνεύμα αλληλεγγύης, που θεωρητικά διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς το προσφυγικό αποκτά ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δοκιμάζοντας από την μια την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντείνοντας από την άλλη τα ήδη εκρηκτικά εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Μαρτίου, επισημαίνοντας πως θα ζητήσει από τους αρχηγούς και τον Προκόπη Παυλόπουλο να συμφωνήσουν στο να απαιτήσει η Αθήνα στη Σύνοδο τον υποχρεωτικό καταμερισμό της ευθύνης αναλογικά σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αδυναμία διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη χαρακτηρίζοντάς την «απογοητευτική», ενώ άφησε σαφείς αιχμές προς άλλα κράτη που δεν τηρούν τους κανόνες της Ευρώπης και τις συμφωνίες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη Διάσκεψη της Βιέννης.

«Οι κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν. Το ίδιο ισχύει και για τις συμφωνίες. Φαίνεται πως αυτές δεν τους αφορούν όλους. Είναι ντροπή για τη λειτουργία της ΕΕ να αποφασίζουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής και αυτές να ακυρώνονται από παρασυνάξεις κρατών όχι μόνο μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην Βαλκανική Διαδρομή», σημείωσε.

Χαρακτήρισε μάλιστα απαράδεκτη την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει την διάσκεψη της Τετάρτης. «Δεν γίνεται να μην υπάρξει συνεννόηση με την Ελλάδα που μας αφορά άμεσα το πρόβλημα», εξήγησε.

«Δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά εφεξής δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ή θα τηρούμε όλοι τους κανόνες της ΕΕ, ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε το δεύτερο. Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός καταμερισμός της ευθύνης αναλογικά σε όλα τα κράτη-μέλη», ήταν το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.

«Δεν θα αποδεχθούμε να γίνει η Ελλάδα μία μόνιμη αποθήκη ψυχών και στις Βρυξέλλες να συναντιόμαστε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν θα επιτρέψουμε άλλο χώρες να υψώνουν φράχτες και να αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες για φιλοξενία», πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την προσπάθεια όμως, υπάρχουν και άλλα κράτη μαζί μας», σημείωσε.

Να σημειωθεί πάντως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, απέφυγε να αντιπαρατεθεί με τον πρωθυπουργό και δεν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής.