ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απειλείται σύγκρουση στα Σκόπια -Στρατός και ελικόπτερα εναντίον προσφύγων – Υψώνουν νέους φράχτες

 

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Με ωρολογιακή βόμβα μοιάζει η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου εκεί βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα και να ακολουθήσουν το δρόμο για τη βόρεια Ευρώπη. Πούλμαν με νέους μετανάστες από την Αθήνα καταφθάνουν και σήμερα, προκαλώντας ασφυξία στην περιοχή και σκηνές χάους. Σήμερα στις 8 το πρωί τα σύνορα άνοιξαν και μέχρι τις 9 είχαν περάσει περίπου 80 άτομα. Μια μικρή πολιτεία, με ανθρώπους πεινασμένους, που ψάχνουν ξύλα για να ζεσταθούν…

Χθες μια γυναίκα πρόσφυγας από Συρία επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί, βάζοντας φωτιά στο φουλάρι της, δείχνοντας την απελπισία της από την πολυήμερη αναμονή στον υπαίθριο καταυλισμό της Ειδομένης. 

Οι Σκοπιανοί απειλούν με «συγκρούσεις γειτόνων», όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, δείχνοντας την πολεμική διάθεση της γείτονος προκειμένου να προστατεύσει το έδαφός της από την εισβολή προσφύγων που τη Δευτέρα προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη της Ειδομένης. Η ΠΓΔΜ αναπτύσσει ακόμη και στρατό στη Γευγελή, ενώ χτίζουν και τρίτο φράχτη για να εμποδίσουν το πέρασμα των μεταναστών.

Από χθες έχουν αναπτυχθεί αύρες για απώθηση των προσφύγων με ρήψη νερού, σε περίπτωση που χρειαστεί, στη διάθεσή τους έχουν χημικά, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα κατοπτεύουν όλη την περιοχή τη Ειδομένης. 

Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση εξακουλουθεί η ροή των προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς τον Πειραιά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν σταματά η ροή χιλιάδων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια, παρά την επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Άλλωστε, η Τουρκία προκαλεί κλίμα έντασης και εμποδίσει με κάθε ευκαιρία τις επιχειρήσεις των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στο Αιγαίο. Στο λιμάνι βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3.000 πρόσφυγες, ωστόσο διατηρείται μια ισορροπία με τον να φεύγουν πούλμαν για τη βόρεια Ελλάδα. 

Πάνω από 6.000 άνθρωποι παραμένουν στα νησιά του Αιγαίου, ενώ δεν σταματά η είσοδος προσφύγων μέσω θαλάσσης σε Κω, Χιο, Λέρο, Μυτιλήνη, Σάμο. 

«Η Ελλάδα αντέχει μέχρι 150.000 πρόσφυγες» είπε χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί βέτο από ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.