ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Προεδρικό οι πολιτικοί αρχηγοί – Κοινή ανακοίνωση θέλει ο Τσίπρας

 

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης την οποία βιώνει η χώρα μας, με το προσφυγικό να βυθίζει την Ελλάδα στην εξαθλίωση, άρχισε σρις 12.05 το κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο. 

Από νωρίς το πρωί ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, και από την αρχή του συμβουλίου, ο κάθε αρχηγός θα έχει μπροστά του ένα φάκελο για την κατάσταση στο προσφυγικό όπως διαμορφώνεται σήμερα στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να επιδιώξει μια κοινή ανακοίνωση στην οποία θα αποτυπώνονται οι βασικές κοινές θέσεις, με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική Δημοκρατία στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. 

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και ακριβώς πίσω του ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμέσως μετά προσήλθε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης φορώντας το κλασσικό σακίδιο στην πλάτη του, ενώ στη συνέχεια έφτασε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, φορώντας γραβάτα για δεύτερη φορά σε συμβούλιο αρχηγων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φωφη Γεννηματά, ήταν η επόμενη αρχηγός που εισήλθε στο Μέγαρο και αμέσως μετά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. 

Τελευταίος, ως είθισται, προσήλθε στο κρίσιμο συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και αφού ακολούθησαν οι απαραίτητοι χαιρετισμοί και οι φωτογραφίες, οι πόρτες έκλεισαν για να αρχίσει η συζήτηση για το προσφυγικό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης δεν βλέπει πιθανή μια συμφωνία σε κοινή ανακοίνωση, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει πολλούς λανθασμένους χιερισμούς στην προσφυγική διαχείριση, ενώ ο κ. Θεοδωράκης θα επιμείνει στην πρότασή του για διορισμό υπηρεσιακού Υπερυπουργού κοινής αποδοχής για το προσφυγικό, ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στον Αλέξη Τσίπρα. 

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν θα υπογράψει κοινή ανακοίνωση, καθώς είναι πάγια και αναντίρρητη η διαφωνία του ΚΚΕ στο ΝΑΤΟ και την πολιτική που ασκείται στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης θα επαναλάβει ως μόνη λύση την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση.