ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατέληξαν σε συμφωνία – Δραματικό παρασκήνιο από το «παζάρι» της Φώφης για οικουμενική

Με συμφωνία και κοινό κείμενο συμπερασμάτων ολοκληρώθηκε μετά από οκτώ ώρες δραματικών διαβουλεύσεων η σύσκεψη πολιιτκών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το προσφυγικό. Προηγήθηκαε

Όπως ανακοίνωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, κατέληξαν σε ένα κοινώς αποδεκτό κείμενο συμπερασμάτων για τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, καθώς και το σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης στο εσωτερικό της χώρας. 

Την άποψη ότι με πολλή δυσκολία χαράχτηκε η ελάχιστη εθνική γραμμή στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μετά το τέλος του, τονίζοντας ότι ''θα ήταν προκλητικό να συνδεθεί το προσφυγικό με το οικονομικό''. 

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού:

Μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και ασφάλεια για τους κατοίκους νησιών και συνόρων. Η κυβέρνηση μετατοπίστηκε από την πραγματικότητα, επιμείναμε να υπάρξει ένας υπουργός κοινής αποδοχής που θα διαχειρίζεται το χάος που επικρατεί στη χώρα. Αισθανόμαστε όμως νικητές από την ουσία του κοινού ανακοινωθέντος. 

«Καταλήξαμε σε συμφωνία. Υπέγραψαν όλα τα κόμματα πέραν ΚΚΕ και Ένωσης Κεντρώων. Είναι σημαντικό ο πρωθυπουργός να πάει τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας μία εθνική γραμμή στα χέρια του, μία κατ ελάχιστον συμφωνία στα βασικά. Υπήρχαν και διαφωνίες για την κυβερνητική γραμμή» είπε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ έκανε λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες αναφερόμενος στον αστερίσκο της Φώφης γεννηματά για οικουμενικη κυβέρνηση.  

«Ο Μάρτιος του 2016, δεν είναι Ιούλιος 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η βούλησή μας για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή. Θέλουμε άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων, επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών και άμεση βοήθεια προς την Ελλάδα. Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες στο προσφυγικό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Και θεωρούμε πως αυτή η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης η Φώφη Γεννηματά.