ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Ικανοποίηση από την τελική δήλωση της Συνόδου

Την ικανοποίησή της εκφράζει η κυβέρνηση από την τελική δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κείμενο της δήλωσης ανταποκρίνεται στις θέσεις που διαμόρφωσε η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.

 

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το τελικό κείμενο της δήλωσης, διαμορφώθηκε σε αντίθεση με τις επιδιώξεις μιας ομάδας κρατών μελών, που, επί της ουσίας, δεν επιθυμούσαν καμία απόφαση, καμία ενέργεια και καμία δέσμευση για το προσφυγικό ζήτημα  και τονίζουν ότι στην τελική δήλωση γίνεται σαφείς αναφορές για την ελάφρυνση του φορτίου που σηκώνει η χώρα μας και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην:

* Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, «προκειμένου να ανακουφιστεί το βαρύ φορτίο που προς το παρόν πέφτει επάνω στην Ελλάδα».
* Την υλοποίηση των δεσμεύσεων για επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.                                                                                                                                                   *Την στήριξη στην Ελλάδα για άμεσες επιστροφές στην Τουρκία, των παράτυπων μεταναστών που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία.
*Την κατεπείγουσα προώθηση οικονομικής βοήθειας πρός την Ελλάδα, στην βάση του εθνικού σχεδιασμού και σε συνεργασία με την Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, για την διαχείριση του Προσφυγικού συνεχίζεται σήμερα, με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Σμύρνη, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.