ΔΙΕΘΝΗ

Τρόμος στις Βρυξέλλες – Βόμβες σε αεροδρόμιο και Μετρό – Τουλάχιστον 28νεκροί

Σοκ και πανικός επικρατεί στη βελγική πρωτεύουσα καθώς το πρωί της Τρίτης το αεροδρόμιο των Βρυξελλών συγκλονίστηκε από δύο εκρήξεις που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 13 νεκρούς, ενώ αμέσως μετά βομβιστική επίθεση σημειώθηκε και στο Μετρό με τουλάχιστον 10 νεκρούς, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 28. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθη ο αρχιτρομοκράτης και βασικός ύποπτος για το μακελειό στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. 

Στο επίπεδο 4, το ανώτατο επίπεδο, έχει ανέβει ο τρομοκρατικός συναγερμός στο «λίκνο» της Ευρώπης, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο ευρείας αποσταθεροποίησης της ευρωπαϊκής ασφάλειας από τους ακραίους ισλαμιστες. 

Συναγερμός έχει σημάνει, υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος, στα αεροδρόμια της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Στο Λονδίνο προετοιμάζονται ακόμη και για 1ο ταυτόχρονες επιθέσεις, μετά την αξιολόγηση της απειλής που προκάλεσαν οι σημερινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Σύσκεψη και στην Αθήνα.

Τρόμος σε αεροδρόμιο και Μετρό

Μετά το αεροδρόμιο, νέος συναγερμός σήμανε στο Μετρό των Βρυξέλλων, καθώς εξερράγη βόμβα στον σταθμό στο Μάλμπεκ που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της Κομισιόν. Διεθνή δίκτυα μιλούν για τουλάχιστον 10 νεκρούς και στο μετρό, είδηση που εάν επιβεβαιωθεί θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 23 νεκρούς…

Πληροφορίες που μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για συνολικά 4 εκρήξεις, στο αεροδρόμιο και σε τρεις σταθμούς του Μετρό. 

Η αρχική ενημέρωση από τα διεθνή δίκτυα έκανε λόγο για 23 νεκρούς στο αεροδρόμιο, ενώ υπάρχουν αναφορές για περισσότερους από 25 νεκρούς. Σύμφωνα με πληροοφρίες, στο αεροδρόμιο βρέθηκαν τρια γιλέκα αυτοκτονίας, ενώ αμέσως πριν από την έκρηξη ένας άνδρας φώναξε στα αραβικά «ο Θεός είναι μεγάλος». 

Οι αρχές ασφαλείας του Βελγίου επιβεβαίωσαν πριν από λίγο ότι πρόκειται για επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας, στην καρδιά της Ευρώπης, ανάμεσα στα καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια της γηραιάς ηπείρου. 

Οι βελγικές αρχές ζητούν από τους πολίτες να μην μεταβούν σε πολυσύχναστα μέρη και να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, ενώ ειδοποιήθηκαν όλοι οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς φοβούνται νέο χτύπημα την επόμενη ώρα. 

Eκλεισε πριν από λίγο και το κτίριο της Κομισιόν. Όπως μεταδίδει δημοσιοργάφος του Politico: «Η Κομισιόν σφραγίστηκε, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί να παραμείνουν μέσα στο κτίριο».

Χάος στο αεροδρόμιο – Τουλάχιστον 13 νεκροί

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών λίγο μετά τις 8 τοπική ώρα. Οι πρώτες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έρχονται από τη βελγική πρωτεύουσα κάνουν λόγο για 11 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Δείτε ζωντανή εικόνα από το σημείο της νέας βομβιστικής επίθεσης, στην καρδιά της Ευρώπης…

Στις φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει οι χρήστες στα social media διακρίνεται καπνός στο αεροδρόμιο, το οποίο εκκενώθηκε, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις εκρήξεις υπάρχουν περισσότεροι από 35 τραυματίες.

Αυτόπτες μάρτυρες μεταδίδουν ότι είδαν με τα μάτια τους βόμβα στο check-in των αναχωρήσεων. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βόμβα εξερράγη κοντά στον έλεγχο των εισιτηρίων της American Airlines.

Δείτε το βίντεο που δείχνει πανικόβλητους ανθρώπους να τρέχουν μετά την έκρηξη…

Καμία πτήση δεν επιτρέπεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια των τρένων προς αυτό.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η μαρτυρία του δημοσιογράφου του Sky News 'Αλεξ Ρόσι, ο οποίος αναφέρει:

'Ήμουν στο Duty free του αεροδρομίου όταν άκουσα δύο πολύ δυνατές εκρήξεις. Μπορούσα να νιώσω το κτίριο να κινείται. Υπήρχε πολλή σκόνη και πολύς καπνός. Όλοι προωθηθήκαμε προς την έξοδο. 

Υπάρχει πολλή αναστάτωση εδώ. Πολλοί φοβισμένοι άνθρωπο. Αυτό που είναι πολύ έντονο εδώ είναι ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάμια από τις αρχές του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η βόμβα εξερράγη κοντά στον έλεγχο των εισιτηρίων της American Airlines. Οπως μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ υπάρχουν τουλάχιστον 11 νεκροί και 20 τραυματίες.

Ωστόσο σύμφωνα με άλλες πηγές οι νεκροί είναι τουλάχιστον 25. Αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσαν ότι είδαν με τα μάτια τους βόμβα στο check-in των αναχωρήσεων. Πριν λίγο το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε ότι πριν από τις εκρήξεις υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά.