ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμμονή Κατρούγκαλου: «Θα τα πάρουμε από αυτούς με τη γραβάτα και το μαντηλάκι»

Πιστή στην επιμονή της στον κοινωνικό αυτοματισμό και τον ταξικό διαχωρισμό παραμένει η κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε από τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγαλου στο ANT1.

 

Την ώρα, που το νέο Ασφαλιστικό σαρώνει κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα και φέρνει δραματικές περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, ο κ. Κατρούγκαλος εμμένει στην άποψη ότι πρέπει να αποδεκατιστούν εκείνοι «με τις γραβάτες και μαντηλάκια», όσοι δηλαδή δεν είναι στην επίσημη κατηγορία της φτώχειας. 

«Είχαμε τέτοια ελλείμματα που έπρεπε να ρυθμίσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα, ακόμη κι αν δεν υπήρχε το ΔΝΤ και οι δανειστές», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας πως «θα τα πάρουμε από αυτούς με τη γραβάτα και το μαντιλάκι. Και από αυτούς θα πάρουμε 20%». 

Παράλληλα, τόνισε ότι «μέχρι να έρθει η ανάπτυξη, εγγυόμαστε τις συντάξεις στο επίπεδο που είναι», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στις μειώσεις των επιδομάτων, στις περικοπές των αναπηρικών συντάξεων, στις επικουρικές και τους νέους συνταξιούχους οι οποίοι αποδεκατίζονται.

«Βασική μου δέσμευση ήταν ότι όλοι θα έχουν ίση μεταχείριση. Όλες οι ανταποδοτικές συντάξεις πηγαίνουν σε έναν ενιαίο φορέα. Στο παρεθλόν υπήρχαν συντάξεις για τις οποίες δεν καταβάλλονταν εισφορές, πλέον δεν δίνονται τέτοιες συντάξεις» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε ότι «καμία κύρια (σ.σ. υφιστάμενη) σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Ανακριβές ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις νέες συντάξεις».

Παραλάβαμε ένα διαλυμένο και μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σύστημα με ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη. Μπορώ να εξασφαλίσω την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη για το μέλλον. 

 

Επιπλέον, ανέφερε ότι η προσωπική διαφορά διασφαλίζεται παγίως και ανέφερε ότι από το 2018 που θα υπάρξουν αυξήσεις, θα εξισορροπηθούν οι παλαιές και οι νέες συντάξεις.

«Η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι κατά 1% του ΑΕΠ μικρότερη και έχουμε να μοιράσουμε μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα, αποφασίσαμε να το κάνουμε με δίκαιο τρόπο και ίσους κανόνες», επεσήμανε και τόνισε:

 

Όσοι είναι οι πιο αδύναμοι, όσοι έχουν κάτω από 1.000 ευρώ μέσο μισθολογικό όρο και όσοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης θα έχουν μεγαλύτερες συντάξεις από πριν. Άνθρωποι με μικρότερο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ και λιγότερα χρόνια ασφάλισης, θα έχουν καλύτερες συντάξεις.

 

Τέλος, εκτίμησε ότι μέχρι το… 2060 (!!!), σύμφωνα με τις αναλογιστικές μας μελέτες, το σύστημα θα είναι βιώσιμο. «Αναπροσαρμόζουμε το σύστημα, ώστε να εξισορροπήσει» σημείωσε.