ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλη Εβδομάδα με πρόσθετο Eurogroup- Πακέτο μέτρων 3,5 δισ. ζητείται από την Αθήνα

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup στο Αμστερνταμ και στις 13:14 ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το πακέτο των μέτρων «εν αναμονή» -coltingemncy measures- του ΔΝΤ θα πρέπει να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες και να νομοθετηθούν προκαταβολικά -legislated upfront. Ο ίδιος συνέδεσε αυτή τη διαδικασία με τη δυνατότητα μιας έκτακτης συνόδου την Μεγάλη Πέμπτη το οποίο θα μπορούσε να εξετάσει ενέργειες για το χρέος. 

 

Η σκληρή γραμμή των Γερμανών και του ΔΝΤ φαίνεται λοιπόν πως πέρασε ξεκάθαρα στο Eurogroup στο Άμστερνταμ .

Πλέον είναι και από τους Ευρωπαίους στο τραπέζι το πακέτο μέτρων 3,5 δισ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή και να εφαρμοστεί αν η Ελλάδα χάσει τους στόχους το 2018. Πρόκειται για ένα νέο σκληρό πακέτο φόρων και άλλων μέτρων που οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θέλουν ως δικλείδα ασφαλείας.

«Η Ελλάδα συμφώνησε να εργαστεί πάνω σε προληπτικά μέτρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών.

Όπως είπε χρειάζεται πακέτο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα, ενώ επεσήμανε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για ασφαλιστικό, φόρο εισοδήματος, κόκκινα δάνεια και αποκρατικοποιήσεις.

«Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα έως ότου κλείσει η αξιολόγηση. Είμαστε πολύ κοντά όμως», σημείωσε.

Επεσήμανε πως: «Αν γίνουν βήματα σε όλες τις παραμέτρους είναι πιθανό Eurogroup την επόμενη Πέμπτη».

 «Συμπεράναμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί μόνο αν είναι απαραίτητο.

Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν.

Η δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι θέλει να δουλέψει παραγωγικά γι’ αυτό».

«Αν υπάρχει το πακέτο, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποίησης μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη.  Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος», είπε.

Ανάλογη ήταν η στάση της Κριστίν Λαγκάρντ. «Είμαι πολύ χαρούμενη που είδα ισχυρή στήριξη στο θέμα των έκτακτων μέτρων. Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τις απαιτήσεις που έχει το Ταμείο. Πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν.

Η ομάδα μου είναι έτοιμη να γυρίσει άμεσα στην Ελλάδα και να δουλέψει. Υπήρξε μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δυο μέρες», τόνισε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά αναδιάρθρωση.

Η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων που ζητά η τρόικα ύψους έως 3,5 δισ. ευρώ (μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν εάν χρειαστεί και έως το 2018), αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν την Πέμπτη το πρωί μεταξύ Αθήνας και δανειστών, προέκυψε σημαντική σύγκλιση σε όλα τα ανοικτά μέτωπα του ελέγχου με εξαίρεση το θέμα των προληπτικών μέτρων.

Οι δανειστές επιμένουν σε αφορολόγητο όριο κοντά στα 8.000 ευρώ, ενώ προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, όπως και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες.

Στις απαιτήσεις τους περιλαμβάνονται και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.

«Έγινε πρόοδος και υπήρξε καλή συνεργασία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης», δήλωσε μετά το πέρας του Eurogroup ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας για το πακέτο προληπτικών μέτρων ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «τα έκτακτα μέτρα είναι μια ασφάλεια για την περίπτωση που κάτι συμβεί».

«Καθώς είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας έχουμε συμφέρον να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για το θέμα του χρέους, για το οποίο πάντως δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα», ξεκαθάρισε.

Επισήμανε δε ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες που δεν έχουν υπάρξει πληρωμές, λέγοντας πως «στερεύει η ρευστότητα στην Ελλάδα»

Το Eurogroup διαπίστωσε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών αναφέρει σε μήνυμά του και ο Βλάντις Ντομπρόβσκις.  Συζητάμε πλέον για τα έκτακτα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υποργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Αμστερνταμ.

 

Μοσκοβισί: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

«Είμαστε κοντά σε ισορροπημένη και θετική συμφωνία, πράγμα που εξαρχής αποτελεί το στόχο μας», τόνισε μετά το πέρας του Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί.

«Τα δημόσια οικονομικά μας συνεχίζουν να βελτιώνονται και αυτή είναι σαφώς μια καλή είδηση. Οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα κράτη – μέλη ανταποδίδουν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αν θέλουμε να χαράξουμε έναν δρόμο βιώσιμης ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία», ανέφερε επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Για το πακέτο έκτακτων μέτρων, ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε πως «θα δουλέψουμε για λύση αξιόπιστη, λογική και αποδεκτή από όλους». «Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις οικονομικά αποτελεσματικές, κοινωνικά δίκαιες και ισορροπημένες δημοσιονομικά. Πλησιάζουμε», τόνισε.