ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας – Τελική μάχη Τσίπρα για πολιτική λύση

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών καθώς, μετά το χθεσινό αδιέξοδο, σήμερα θα ξεκαθαρίσει αν οι συνομιλίες στο Χίλτον θα συνεχιστούν ή αν οι απεσταλμένοι των δανειστών θα αποχωρήσουν, για να επιστρέψουν πλέον μετά την Δευτέρα ή Τρίτη του Πάσχα.

 

 

Μέσα από το επίσημο λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώθηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά έκτακτο Eurogroup τη Μ. Πέμπτη και ότι χρειάζεται χρόνος.

Οι ώρες είναι δραματικές για την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να περάσει και πάλι σε ανώτατο επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Αυτό επιδιώκει, άλλωστε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα έχει προγραμματισμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να ζητήσει Σύνοδο Κορυφής. 

Είχε προηγηθεί χθες ένας γύρος τηλεφωνημάτων από τον Γ. Ντάισελμπλουμ προς υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που παίζουν πρωταρχικό και καθοριστικό ρόλο (Β. Σόιμπλε, Μ. Σαπέν κ.ά.), ενώ συνομίλησε και με την Κρ. Λαγκάρντ και  τον επικεφαλής του EuroWorking Group, Τ. Βίζερ. 

Ο κύβος ερρίφθη μετά την απόρριψη της αντιπρότασης της κυβέρνησης στα προληπτικά μέτρα, δηλαδή μια γενική διατύπωση μείωσης των δημοσίων δαπανών, τον λεγόμενο αυτόματο κόφτη σε περίπτωση αποκλίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το συζητούσαν, ψστόσο το ΔΝΤ «επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος». 

Η αδιάλλακτη στάση του ΔΝΤ, που επιμένει να ζητά ψήφιση των προληπτικών μέτρων από την ελληνική Βουλή οδήγησε στην εμπλοκή των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα πάντως υπάρχει συμφωνία σε ασφαλιστικό, φορολογικό, όπως και στους έμμεσους φόρους, όλα αυτά συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα, πλέον, αφορά το πακέτο των προληπτικών μέτρων «επειδή», όπως τόνισε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, «υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και επειδή το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας».