ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε κλοιό οργής η Βουλή – Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του ασφαλιστικού

Σε εξέλιξη είναι στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή. Χιλιάδες είναι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΠΑΜΕ, ενώ τη φωνή οργής ενάντια στο ασφαλιστικό δυναμώνουν συνταξιούχοι, νέοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστημονικοί φορείς, δημοσιογράφοι που πλήτομνται από τα συνταξιοδοτικά και φορολογικά μέτρα. 

 

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας. Εντός του κουνοβουλίου είναι σε εξέλιξη η συζήτηση επί του νομοσχεδίου, ωστόσο έξω το κέντρο της Αθήνας θυμίζει φρούριο με εκατοντάδες αστυνομικούς ακροβολισμένους περιμετρικά στο κτίριο της Βουλής για την αποφυγή επεισοδίων. Κλειστή με κλούβες των ΜΑΤ είναι η Ηρώδου Αττικού, ενώ έχει απαγορευτεί από χθες η είσοδος στον Εθνικό Κήπο. 

Κλειστοί είναι αυτή την ώρα οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος και το κτίριο του Κοινοβουλίου (Σταδίου, Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Φιλελλήνων) και τα γύρω στενά.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν δευτεροβάθμια σωματεία – μέλη της ΑΔΕΔΥ (ΠΟΕ-ΟΤΑ κ.λπ.), αριστερές οργανώσεις, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, αντιεξουσιαστές, ενώ έντονη είναι η παρουσία Κούρδων υποστηρικτών του Οτσαλάν.

«Κατάπτυστο» χαρακτήρισε ο Γρηγόρης Καλομοίρης, συνδικαλιστικό στέλεχος της ΑΔΕΔΥ, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη σημερινή ημέρα εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς για να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που «λεηλατεί ο,τιδήποτε έχει μείνει όρθιο στην κοινωνική ασφάλιση και εξαπολύει φορολογική επιδρομή στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού».

Το πρωί, μετά την πρώτη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή των μελών του ΠΑΜΕ ακολούθησαν οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της Λαϊκής Ενότητας, της ΕΣΗΕΑ, των δικηγορικών συλλόγων, των λιμενεργατών και άλλων αριστερών οργανώσεων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τη διαδήλωση κατά των σαρωτικών αλλαγών που φέρνει στη ζωή εκατομμυρίων πολιτών το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.