ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι ανατροπές στις συντάξεις που φέρνει ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό

Σε εφαρμοφή τίθενται από σήμερα οι αιματηρές περικοπές στις συντάξεις, οι ραγδαίες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και ο αποδεκατισμός των εισοδημάτων μέσω του νέου ασφαλιστικού που πέρασε χθες από τη Βουλή, με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. 

 

Συγκεκριμένα, όσοι καταθέσουν από σήμερα και στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης εντάσσονται στο νέο τρόπο υπολογισμού που οδηγεί σε μειωμένες συντάξεις όσους φεύγουν με περισσότερα από 25 έτη και μέσο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ. Οι απώλειες στις νέες συντάξεις κυμαίνονται στο 10% – 25% και μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιοδοτούμενοι με 35ετίες από όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο και κυρίως οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα ή των ΔΕΚΟ – Τραπεζών.  

Ο νόμος Ασφαλιστικός νόμος προβλέπει προστασία για όσους αποχωρήσουν μέχρι και το 2018. Όσοι συνταξιοδοτηθούν φέτος και εάν η σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλαιό τρόπο θα δικαιούνται το μισό της διαφοράς αυτής. Όσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν το 1/3 της διαφοράς και όσοι φύγουν το 2018 το ¼. 

Με το νέο Ασφαλιστικό νόμο έρχονται μειώσεις σε καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα, προσυνταξιοδοτικές παροχές τραπεζοϋπαλλήλων, όπως επίσης μικρότερες κύριες κι επικουρικές συντάξεις για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων που θα «φύγουν» από την ψήφιση του νόμου και μετά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  

Επίσης, προστατεύονται οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, αυξάνονται οι εισφορές και ιδρύεται ένα υπερ – Ταμείο μαμούθ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης – ΕΦΚΑ) για όλους, ενώ ενοποιούνται οι εισφορές για Μισθωτούς, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Επιστήμονες και Αγρότες. 

Τέλος, με το νέο Ασφαλιστικό Νόμο, καταργούνται τα κατώτατα όρια συντάξεων και θεσμοθετείται Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης (το ποσό της απομειώνεται 2-10% για όσους φεύγουν με 15-20 χρόνια, δηλαδή στην 15ετία είναι 345 ευρώ). Σε αυτήν προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (για 40 χρόνια η αναπλήρωση φτάνει στο 40,7%).  

Από το νέο καθεστώς ευνοούνται κυρίως όσοι θα φύγουν με χαμηλές συντάξιμες αποδοχές (700 – 1.000 ευρώ) και πολλά έτη ασφάλισης, καθώς και όσοι θα αποχωρήσουν με 20 – 25 έτη και χαμηλές αποδοχές μετά τα 67. Χάνουν οι υψηλόμισθοι, όσοι φεύγουν με μέσες αποδοχές και λιγότερα από 20 χρόνια ή περισσότερα από 30 και οι χαμηλόμισθοι που φεύγουν με 15ετία. 

Στο 10-25% υπολογίζονται οι απώλειες για τις νέες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, το σύνολο των οποίων περνά στο νέο υπερ-Ταμείο (από 1/7 τελικά οι ένστολοι). Μεγάλοι χαμένοι είναι οι υψηλόβαθμοι και υψηλόμισθοι που θα φύγουν με πολλά χρόνια. Ο νόμος εγκλωβίζει και όσους έχουν φύγει ή μπορούν να φύγουν με αναστολή (έχουν καταθέσει αίτηση επειδή έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης αλλά όχι και το απαραίτητο όριο ηλικίας). 

Το πλέγμα προστασίας για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων μπαίνει στα 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή στα 1.170 καθαρά. Οι περικοπές θα έρθουν με επανυπολογισμό, καθώς θα εφαρμοστεί στους συνταξιούχους το νέο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ έτος, δηλαδή 18% αναπλήρωση για 40 χρόνια ασφάλισης. Μεγάλοι χαμένοι είναι ομάδες ασφαλισμένων που άνοιξαν την πόρτα με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Ειδικοί εκτιμούν πως οι απώλειες σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν μέχρι και το 50%.

Πηγή: newpost.gr