ΔΙΕΘΝΗ

Αποκάλυψη: Τα λόγια του πιλότου πριν από τη συντριβή του Airbus

Επικαλούμενο ανώνυμο Γάλλο αξιωματούχο γαλλικό κανάλι υποστηρίζει ότι ο Αιγύπτιος πιλότος τα λεπτά πριν χαθεί το στίγμα του αεροσκάφους με τους 66 επιβαίνοντες είχε συνομιλία αρκετών λεπτών με τους Αιγύπτιους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Στη συνομιλία αυτή, σύμφωνα με το γαλλικό κανάλι, ο πιλότος ενημέρωσε τους ελεγκτές για τον καπνό που είχε γεμίσει το αεροπλάνο.

Σύμφωνα με την εκδοχή γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού, ο πιλότος μετά τη συνομιλία με τους Αιγύπτιους ελεγκτές αποφάσισε να προχωρήσει σε κάθοδο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καθαρίσει η άτρακτος από τους καπνούς.

Είναι η πρώτη φορά που μέσο ενημέρωσης υποστηρίζει ότι πριν χαθεί το στίγμα της πτήσης της EgyptAir υπήρξε συνομιλία του πιλότου με ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ελληνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ο πιλότος δεν απαντούσε στις επανειλημμένες οχλήσεις των Ελλήνων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας όταν εκείνοι ήθελαν να τον ενημερώσουν για τη μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο  FIR Καΐρου.

Το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών αερογραμμών, με 56 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα, χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ βρισκόταν στα 37.000 πόδια, 7 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου. Έχουν περάσει τρεις ημέρες από την συντριβή και όλα τα σενάρια είναι ακόμα ανοιχτά.  

Η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου της EgyptAir θα παρουσιαστεί σε ένα μήνα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της οµάδας ερευνών, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al-Ahram. 

Ο Αϊμάν αλ Μοκάντεμ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών αεροπορικών ατυχημάτων, δήλωσε πως η έκθεση «θα δημοσιευτεί σε ένα μήνα… και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που θα έχουν συγκεντρωθεί έως την ημερομηνία της δημοσίευσης της».

Αιγύπτιοι ερευνητές που εξετάζουν τη συντριβή του αεροπλάνου της EgyptAir στη Μεσόγειο δήλωσαν  ότι αναλύουν τα δεδομένα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται σήματα που εστάλησαν από το αεροσκάφος, ωστόσο τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι εξετάζουν υλικό από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, έγγραφα με στοιχεία του αεροσκάφους και του πληρώματος, καθώς συστήματα διαχείρισης αεροπορικών δεδομένων AIRMAN και ACARS.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να διατυπώσουμε κρίσεις ή αποφάσεις βάσει μίας και μόνο πηγής πληροφόρησης, όπως τα μηνύματα ACARS, τα οποία είναι σήματα ή δείκτες που μπορεί να έχουν διαφορετικές αιτίες (και) άρα απαιτούν περαιτέρω ανάλυση», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Τα διεθνή ΜΜΕ, έκαναν λόγο επικαλούμενα πληροφορίες ότι εντοπίστηκε το μαύρο κουτί του αεροσκάφους ωστόσο πηγή από το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου διέψευσε την είδηση.

Σε δημοσίευμα της η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Masry Al-Youm αναφέρει ότι αν είχε εντοπιστεί το μαύρο κουτί θα είχε γίνει άμεσα επίσημη ανακοίνωση, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε τέλος στο μυστήριο που καλύπτει το λόγο συντριβής του αεροσκάφους.