ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή με τη δόση – Ναυάγιο στην τηλεδιάσκεψη, νέες απαιτήσεις για το ΕΚΑΣ

Εμπλοκή έχει δημιουργηθεί με τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ μετά το χθεσινό ναυάγιο της τηλεδιάσκεψης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Ενώ οι αποφάσεις του Eurogroup παρουσιάστηκαν ως τελική λύση με τεράστια οφέλη για την Ελλάδα, οι τεχνοκράτες των θεσμών και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται ακόμα σε διαπραγματεύσεις, διεκδικώντας την ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

 

Η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες και διήρκησε πάνω από 3 ώρες, άφησε ανοιχτά ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν σε νέες τηλεδιασκέψεις αύριο και μεθαύριο.

 

 

Η πρώτη κόντρα που προέκυψε, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές, αφορούσε στο ασφαλιστικό και συγκεκριμένα στο ΕΚΑΣ.

Τα ανοιχτά θέματα που εντοπίστηκαν την περασμένη Δευτέρα από τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης δεν έκλεισαν ούτε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο κορυφής, που έγινε μεταξύ των υπουργών του οικονομικού επιτελείου.

Κατά τη συζήτηση των δύο πλευρών προέκυψε ουσιαστική διαφωνία, καθώς η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, υποστήριξε πως δεν θα ζητηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ να επιστρέψουν τη συγκεκριμένη παροχή που έλαβαν το α΄ εξάμηνο του 2016. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, επικαλέστηκε την παραπάνω απόφαση που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, η οποία μάλιστα ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή.

Η κυβέρνηση προτείνει το δημοσιονομικό κόστος της μη αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ του α' εξαμήνου 2016, που ανέρχεται σε περίπου 84 εκατ. ευρώ, από τους 80.000-100.000 που το χάνουν με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει ο νόμος Κατρούγκαλου, θα καλυφτεί από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα συσταθεί το επόμενο διάστημα.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι δεν θα αλλάξει το ασφαλιστικό των μικρών επιχειρήσεων, με δραστηριοποίηση σε περιοχές με έως 2.000 κατοίκους. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση σκοπεύει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες του μνημονίου.

Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια

Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και ειδικά την συμμετοχή στις αγοραπωλησίες των δανείων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου, ο αρμόδιος υπουργός ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με την συμμαχία ΕΚΤ και ΔΝΤ. 

Οι δύο από τους τρεις δανειστές επέμεναν και χθες ότι πλην των στεγαστικών δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας μέχρι και 140.000 ευρώ, όλα τα υπόλοιπα δάνεια θα πρέπει να διαπραγματεύονται χωρίς εξαιρέσεις. 

Ειδικά για τα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου, παρά το ότι αναγνωρίζουν ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα, η εμμονή των δανειστών έχει προφανή αιτία. 

Επιστολή Τσακαλώτου στους δανειστές

Τις κόκκινες γραμμές περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», με επιστολή του προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο γράμμα του που έχει αποδέκτες τους Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) ο Τσακαλώτος εξηγεί αναλυτικά πως η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ από τα προαπαιτούμενα των θεσμών, θεωρώντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό. 

Το Μαξίμου βάζει κόφτη στις «ουρές» της αξιολόγησης που λειτουργούν ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Τις κόκκινες γραμμές περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», με επιστολή του προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τους αποδέκτες της επιστολής σε ποια ακριβώς θέματα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα και σε ποια θεωρεί ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις.

Το πλαίσιο των ορίων της κυβέρνησης συζητήθηκε και σε σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια του οποίου επισημοποιήθηκαν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.